KANTONALNI ZASTUPNIK ADI KALEM PITA: "SDP mora objasniti zašto je međunarodna zajednica zabranila imenovanje Spahića"

- Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić i predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo Adnan Šteta dužni su javnosti objasniti zašto im je međunarodna zajednica zabranila da za novog ministra zdravstva Kantona Sarajevo imenuju Ademira Spahića, napisao je Kalem.

  • Politika

  • 03. Nov. 2023  

  • 0

Zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Adi Kalem je na svom Facebook profilu prokomentarisao izjavu Ademira Spahića (SDP), predsjednika Upravnog odbora JU Dom zdravlja KS u vezi kandidature za ministra zdravstva KS.

Naime, Spahić je kazao kako su predsjednik SDP-a Nermin Nikšić i predsjednik KO SDP Adnan Šteta saopćili da je "međunarodni faktor bio presudan da se njegovo ime ne nađe u kandidaturi za mjesto ministra zdravstva".

- Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić i predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo Adnan Šteta dužni su javnosti objasniti zašto im je međunarodna zajednica zabranila da za novog ministra zdravstva Kantona Sarajevo imenuju Ademira Spahića.

Javno priznanje Spahića da je trebao biti kandidat za ministra zdravstva, ali da ga je u tome spriječila zabrana međunarodne zajednice, što su mu potvrdili Nikšić i Šteta, otvara niz pitanja na koja građani moraju dobiti odgovore.

Razlog protivljenja međunarodne zajednice sasvim sigurno nisu reference kandidata i to ne samo zbog upitnosti Spahićevih referenci već zbog činjenice da gotovo cijeli sastav smijenjene i najavljene Vlade Kantona Sarajevo, uključujući i premijera, ne zadovoljava ni minimalne standarde da predvode Kanton Sarajevo.

Ademir Spahić je trenutno predsjednik Upravnog odbora JU Dom zdravlja KS i ukoliko je način na koji je sa te pozicije upravljao domovima zdravlja u KS razlog zbog kojeg se međunarodna zajednica protivi njegovom imenovanju, što uključuje i moguću odgovornost za korupciju, Nikšić i Šteta su dužni to javnosti objasniti, smijeniti Spahića i prijaviti sve nepravilnosti nadležnim pravosudnim institucijama - napisao je Kalem.

On je pozvao Tužilaštvo KS da hitno istraži sve neregularnosti vezane za rad zdravstvenog sistema u Kantonu Sarajevo.

- Da postoje osnovi sumnje, potvrđuju i informacije koje su se pojavile u javnosti da je smjena dosadašnjeg ministra zdravstva, SDP-ovog Harisa Vranića, upravo posljedica nezakonitih radnji i upozorenja dijela međunarodne zajednice da će zbog uloge u tim radnjama sankcionisati Vranića, te time nanijeti štetu strankama „Trojke“ - istakao je Kalem.

   

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...