NOVI VJETROVI PUŠU NA ISTOKU: Nikad brojnija delegacija talibana sigla u Iran

Talibanska delegacija predložila je da Iran poveća svoj udio na afganistanskom tržištu.

  • Svijet

  • 05. Nov. 2023  

  • 0

Visoka delegacija talibanske vlade Afganistana stigla je u posjetu Iranu, svome zapadnom susjedu.

Delegaciju predvodi zamjenik afganistanskog premijera Mulla Baradar, a primio ih je iranski ministar privrede i specijalni izaslanik iranskog predsjednika zadužen za Afganistan.

Talibanska delegacija predložila je da Iran poveća svoj udio na afganistanskom tržištu, koji sada iznosi 35%, tako što će sarađivati s Talibanima na finansijskim transakcijama, carinama, te u oblasti investicija i transporta.

Talibani su godinama vodili borbu protiv centralne vlasti u Afganistanu, a punu kontrolu i upravu nad zemljom, uključujući i glavni grad Kabul, preuzeli su tokom ljeta 2021. godine. Od tada su imali nesporazuma sa zapadnim susjedom Iranom, uglavnom oko prava na korištenje vodnih resursa.

Ovo bi mogao biti početak ozbiljne institucionalne saradnje dvije zemlje, koje dijele granicu dugu gotovo 1.000 kilometara.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...