FORMIRANJE VLADE HNK: Simultanka Edina Mušića, SDA HNK ne mari za Izetbegovićeve upute?

Moglo bi se pomisliti, da je sve što se događalo prethodnih dana bio jedan običan  nesporazum na relaciji učesnika u pregovirma SDA, HDZ-a, SDP-a, te  NES-a, ali naravno da to nije istina. Radi se o svjesnoj političkoj zakulisnoj igri, u režiji starog majstora političkih igara u HNK Edina Mušića, koji je i ovaj put odigrao, ili odigrava simultanku.

  • Politika

  • 06. Nov. 2023  06. Nov. 2023

  • 4

Formiranje Vlade HNK, više od godinu dana nakon izbora, zapalo je u krizu jer se, ako se površno pogleda, pojavio “šum u komunikaciji” između SDA i SDP, ali i između same SDA HNK, NES-a i centrale SDA u Sarajevu. Moglo bi se pomisliti, da je sve što se događalo prethodnih dana bio jedan običan  nesporazum na relaciji učesnika u pregovirma SDA, HDZ-a, SDP-a, te  NES-a, ali naravno da to nije istina.

Radi se o svjesnoj političkoj zakulisnoj igri, u režiji starog majstora političkih igara u HNK Edina Mušića, koji je i ovaj put odigrao, ili odigrava simultanku. 

Dok su se svi akteri u pregovorima, na ovaj ili onaj način oglašavali u javnosti, Mušić je sa njima komunicirao govoreći im ono što žele čuti, dok je u pozadini, uz podršku nekoliko odanih kadrova,  izdanaka Asocijacije mladih SDA, vukao poteze.Cilj je bio da formira vlast od, što je više moguće,  sebi odanih kadrova, te da se riješi nekadašnjih uzdanica iz izvršne vlasti HNK, poput Hadžovića i Faladžića. 

Važan aspekt “Mušićeve simultanke” je i unutarstranačka borba u kojoj želi zadržati mjesto predsjednika KO SDA HNK,  te minimizirati uticaj robusnog predsjednika SDA Mostara Salema Marića te Osmana Ćatića, koji kontrolira SDA Konjic.Međutim, u pregovore o formiranju vlasti u HNK umiješao se vrh SDA, odnosno sam predsjednik Bakir Izetbegović.

Prema informacijama koje ima mostar.live, Mušić nije bio ubjedljiv prilikom pojašnjavanja vlastitih aktivnosti i stavova za koje se zalagao u pregovorima. Uslijedila je jasna instrukcija da je NES važan partner za SDA na nivou države i za samog Izetbegovića, te da mora biti “zadovoljan” i u HNK. 

Mušić, međutim, nije bio sretan takvim razvojem situacije te je, u tišini, nastavio sa realizacijom plana da završi započeto. Tako se minulih dana intenzivno lobiraju zastupnici SDA u Skupštini HNK, te predstavnici u organima ove stranke u HNK.  Sudeći po toku i sadržaju tih razgovora,  planirano je sazivanje Kantonalnog odbora SDA,  na unaprijed pripremljenu sjednicu, gdje bi se izglasao nastavak formiranja Vlade HNK koju bi činili ministri iz HDZ-a SDA i SDP-a, bez učešća NES-a. 

Ovakav rasplet spremni su odmah podržati i oni kadrovi SDA koji će u Vladi direktno ili indirektno participirati.Ukoliko bi KO SDA usvojio ovakav ili sličan zaključak, Izetbegović bi bio doveden u nezavidan položaj i ne bi mogao da reagira na institucionalan način. 

Dobri poznavaoci političkih prilika u HNK, smatraju da je ovaj scenarij realan i da je Mušić svjestan da već duže vrijeme nema stvarnu podršku vrha i da ovim ima šansu zadržati kontrolu procesa u HNK još neko vrijeme. U narednih nekoliko dana biće poznat ishod ove političke utakmice između Izetbegovića koji je osnažen reizborom na Kongresu i Mušića kojeg eventualni reizbor tek čeka.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...