MIRO LAZOVIĆ SE PITA: "Kojem Schmidtu treba vjerovati...?"

"Nastup Željka Komšića u Njujorku na sjednici Savjeta bezbjednosti izazvao je različite komentare. Neki kritičari kažu da je istina ono što je govorio ali da sjednica Savjeta bezbjednosti nije bilo adekvatno mjesto za takav nastup. Pa , valjda istinu treba uvijek govoriti ,a pogotovo na mjestima kao što su UN i Savjet bezbjednosti".

  • Politika

  • 06. Nov. 2023  

  • 0

Miro Lazović, nekadašnji visoki funkcioner (Republike) Bosne i Hercegovine na društvenim se mrežama očitovao o nedavnom govoru predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića pred Ujedinjenim nacijama.

Njegov post prenosimo u cjelosti:

"Nastup Željka Komšića u Njujorku na sjednici Savjeta bezbjednosti izazvao je različite komentare. Neki kritičari kažu da je istina ono što je govorio ali da sjednica Savjeta bezbjednosti nije bilo adekvatno mjesto za takav nastup. Pa , valjda istinu treba uvijek govoriti ,a pogotovo na mjestima kao što su UN i Savjet bezbjednosti. Komšićev govor jeste bio neobićan. Protekao je u analizi politika i poteza koje Visoki predstavnik provodi u BiH. Izražavajući podršku statusu Visokog predstavnika i nekim njegovim potezima ujedno je naglasio i povremeni nesklad između verbalnih i praktičnih radnji Visokog predstavnika. Da ima osnova za te ocjene potvrđuje odnos gosp. Šmita prema posljednjoj presudi Suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Kovačević.

Sa razlogom se trebamo upitati kojoj izjavi Visokog predstavnika trebamo vjerovati? Da li onoj koju je u izvještaju Savjetu bezbjednosti UN naveo da bi eventualna primjena odluke Suda iz Strazbura u predmetu Kovačević mogla proizvesti političku nestabilnost ili izjavi koju je dao BH medijima da sve odluke Suda za ljudska prava iz Strazbura treba primijeniti. Dakle i odluku u predmetu Kovačević koja štiti građansko izborno pravo svakog Bosanca i Hercegovca.

Gospodin Šmit bi morao biti jasan. Izjave koje daje ne smiju ostavljati prostora za različita tumačenja. Njegova verbalna obećanja trebala bi biti potvrđena praktičnim potezima. Povremena koketiranja sa etničkim politikama morala bi prestati. Ona doprinose slabljenju njegovog autoriteta, a BiH udaljavaju od evropskih integracija.

Prioritet OHR-a i Visokog predstavnika, ukoliko iskreno žele pomoći BiH na njenom evropskom putu, je pojačana aktivnost na implementiranju svih presuda Suda za ljudska prava iz Strazbura. Neke presude su na čekanju preko deset godina. To je put kojim se mogu pokidati lanci etničkih kaveza i osloboditi energija za izgradnju BiH kao države punih ljudskih prava i sloboda na cijelom njenom prostoru. One političke lidere koji bi da zadrže etničku dominaciju Gosp. Šmit treba upozoriti da to nisu evropske vrijednosti. Od njega se očekuje da bezkompromisno brani te vrijednosti jer indivudalna, građanska prava podrazumijevaju da su istovremeno zaštićena i etnička, vjerska i kulturna prava BH naroda. Stoga građani BiH sa pravom očekuju pomoć i konkretne aktivnosti Visokog predstavnika na ugradnji evropskih principa i standarda u naš ustavno-pravni sistem".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...