KOLA KRENULA NIZBRDO: Olimpijski centar Jahorina ide u novo kreditno zaduženje...

Rukovodstvo Olimpijskog centra, uprkos problemima u poslovanju, vjeruje u prosperitet.

  • Društvo

  • 07. Nov. 2023  

  • 0

Olimpijski centar "Jahorina" zatražit će od Vlade Republike Srpske jamstvo za novo kreditno zaduženje od devet miliona maraka. U međuvremenu, rukovodstvo Olimpijskog centra očekuje da će im Pravobranilaštvo dozvoliti prodaju stotinu duluma zemljišta, kako bi mogli servisirati kreditne obaveze.

Olimpijski centar "Jahorina" ide u novo kreditno zaduženje kako bi mogao da servisira tekuće kreditne obaveze. Predsjednik Nadzornog odbora kaže da je zaduženost Olimpijskog centra 156 miliona maraka, od čega se 52 miliona odnosi na izgradnju Ski centra "Igrište". Napominje da su računi bili blokirani samo nekoliko sati i odblokirani, jer su iz računa posebnih namjena za investicije izmirene kreditne obaveze. Spas iz dubioze vidi u prodaji zemljišta vrijednog stotinu miliona maraka, koje osporava Pravobranilaštvo Republike Srpske.

"Planiramo da sa devet miliona prespojimo dok ne dođe do realizacije prodaje zemlje. Imali smo opstrukcije od strane Pravobranilaštva i zbog te opstrukcije lično ću podnijeti prijavu protiv pravobranioca Govedarice i njegove zamjenice u Istočnom Sarajevu. Premijer je preuzeo na sebe i očekujem da će svojim autoritetom to da izgura u narednih 15 dana i da će to da se riješi", kaže Nedeljko Elek, predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra "Jahorina".

U Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske kažu da Vlada još nije dala garanciju, već se na prošloj sjednici upoznala sa informacijom da Olimpijski centar "Jahorina" namjerava da pokrene proceduru nabavke kreditnih sredstava.

"Vlada Republike Srpske usvojila je na prošloj sjednici zaključak prema kojem će Olimpijski centar 'Jahorina', po provođenju procedure nabavke kreditnih sredstava, Vladi Republike Srpske podnijeti zahtjev za izdavanje garancije", kazali su iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske.

Portal Capital objavio je niz tekstova o kreditnim zaduženjima i pokušajima prodaje zemljišta. Novinar Darko Momić kaže da je poslovanje "Jahorine" netransparentno, a informacije se daju "na kašičicu". Nejasno mu je kako banke daju kredite Olimpijskom centru koji je do 2017. godine negativno poslovao i koji ima tolike dugove.

"Kako na osnovu toga uspijevaju da dobiju od banaka bilo kakav kredit s obzirom na kreditno zaduženje, to je nešto što je misterija. Vjerovatno zato i traže garanciju Vlade, kao jedna od poluga su i pozajmice IRB-a", kaže novinar Darko Momić.

Rukovodstvo Olimpijskog centra, uprkos problemima u poslovanju, vjeruje u prosperitet. Velika očekivanju u tom pogledu ima od nove zimske sezone, koja se na Jahorini zvanično otvara 9. decembra, ali i od novog ski centra "Igrište".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...