UZBUNA U DODIKOVIM REDOVIMA: „Sakib Mahmuljin nije igla da nestane, pobjegao je uz pomoć Bakira Izetbegovića…“

U Ministarstvu pravde BiH rečeno je da su u septembru diplomatskim putem od pravosudnih tijela Turske obaviješteni da lokacija Mahmuljina “još nije utvrđena”.

  • Politika

  • 08. Nov. 2023  08. Nov. 2023

  • 10

Od bivšeg komandanta Trećeg korpusa Armije BiH Sakiba Mahmuljina ni nakon skoro godinu dana od raspisivanja međunarodne potjernice nema traga, a predstavnici RS-a navode da ne postoji volja da on bude priveden pred lice pravde i da odsluži kaznu na koju je osuđen.

Mahmuljin, koji je osuđen za zločine nad srpskim civilima i vojnicima u Vozući i Zavidovićima, nakon izricanja presude pobjegao je u Tursku, gdje navode da još nisu utvrdili njegovu lokaciju iako im je poslata zamolnica Suda BiH za njegovo izručenje.

U Ministarstvu pravde BiH rečeno je da su u septembru diplomatskim putem od pravosudnih tijela Turske obaviješteni da lokacija Mahmuljina “još nije utvrđena”.

Sud BiH podsjeća da Mahmuljin nije stupio na izdržavanje kazne zatvora 6. decembra 2022, a prema posljednjoj informaciji koju imaju, on se nalazi u Turskoj na liječenju.

- Dostavio je medicinsku dokumentaciju klinike iz Turske, a Sud nema informacije da li je osuđeni završio sa liječenjem. Prema posljednjoj informaciji koju je Sud BiH dobio od Turske, osuđeni Mahmuljin nije još lociran u Turskoj - naveli su iz Suda BiH koji je krajem novembra prošle godine izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Mahmuljinom.

Predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić tvrdi da je Mahmuljin upravo uz pomoć Suda BiH, ali i lidera SDA Bakira Izetbegovića pobjegao u Tursku.

- On nikada više neće doći u BiH i kročiti na tlo ove zemlje. Dakle, neće nikada biti iza rešetaka i odslužiti sramno malu kaznu koju je dobio. Mahljuljin je dva puta nagrađen, jednom malom presudom za zločin koji je počinio, a drugi pu­t time što mu je pružena šansa da ode iz zemlje, odnosno pobjegne u Tursku, kazao je “Glasu Srpske” Kojić.

Kazao je da kadrovi SDA bježe u Tursku te da je pitanje ko je sljedeći koji će se tamo skrasiti.

- Oni koji su do lakata uprljali svoje ruke bježe tamo. Imali su sastanke oni koji predstavljaju BiH sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom. Zašto ga nisu pitali gdje je on? Nije on kutija šibica ili igla da nestane. Ne postoji volja da on bude priveden pred lice pravde - kazao je Kojić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...