BELGIJA TRAŽI ŽESTOKE SANKCIJE PROTIV IZRAELA: Oni ne mare za međunarodne zahtjeve

De Sutter je rekla da bi Evropska unija trebala odmah suspendovati svoj sporazum o pridruživanju s Izraelom, koji ima za cilj bolju ekonomsku i političku saradnju, prenosi Reuters.

  • Evropa

  • 08. Nov. 2023  

  • 0

Potpredsjednica belgijske vlade pozvala je u srijedu belgijsku vladu da usvoji sankcije protiv Izraela i istraži bombaške napade na bolnice i izbjegličke kampove u Gazi.

“Vrijeme je za sankcije protiv Izraela. Kiša bombi je nehumana,” rekla je Petra De Sutter za novine Nieuwsblad. “Jasno je da Izrael ne mari za međunarodne zahtjeve za prekid vatre”, rekla je ona.

De Sutter je rekla da bi Evropska unija trebala odmah suspendovati svoj sporazum o pridruživanju s Izraelom, koji ima za cilj bolju ekonomsku i političku saradnju, prenosi Reuters.

Ona je također rekla da treba provesti zabranu uvoza proizvoda sa okupiranih palestinskih teritorija i zabraniti ulazak u EU nasilnim naseljenicima, političarima, vojnicima odgovornim za ratne zločine.

Istovremeno, rekla je, Belgija bi trebala povećati sredstva za Međunarodni krivični sud u Hagu kako bi istražio bombaške napade i istovremeno smanjito priliv novca Hamasu.

“Ovo je teroristička organizacija. Teror košta i moraju postojati sankcije kompanijama i ljudima koji daju novac Hamasu,” rekla je De Sutter. Kako rat ulazi u drugi mjesec, zvaničnici UN-a i zemlje G7 pojačali su apel za humanitarnu pauzu u neprijateljstvima kako bi pomogli u ublažavanju patnji u Gazi, gdje su zgrade sravnjene s zemljom, a osnovne zalihe ponestaju. Palestinski zvaničnici kažu da je više od 10.000 ljudi ubijeno, od čega 40% djece.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...