SATTLER URUČIO KRIŠTO IZVJEŠTAJ EU: Dobra stvar je da se krećemo naprijed, BiH sustiže ostatak regiona (FOTO)

Krišto je izrazila zadovoljstvo time što je EK prepoznala sve ono što su institucije BiH uradila u proteklom periodu.

  • Vijesti

  • 08. Nov. 2023  08. Nov. 2023

  • 2

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler uručio je danas predsjedavajućoj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjani Krišto izvještaj Evropske komisije o napretku BiH na putu ka EU. Istakao je kako je dobra stvar što se "krećemo naprijed" te naveo kako BiH sada "sustiže ostatak regiona" u napretku. "Naša vrata su širom otvorena i na BiH je sada da prođe kroz njih", poručio je Sattler, izvještava N1.

(Foto: Slobodna Bosna/Samir Saletović)

Krišto je izrazila zadovoljstvo time što je EK prepoznala sve ono što su institucije BiH uradila u proteklom periodu.

“U odnosu na prethodne godine naparavljen je značajan iskorak po pitanju evropskih reformi, posebno na polju vladavine prava, funkcioniranju demokratskih institucija, usklađivanja naših vanjskopolitičkih stavova sa EU, polju korupcije i kriminala, jačanju ekonomske stabilnosti, izgradnje inkluzivnog bh. društva… Sretni smo što je EK danas usvojila plan IPA-e kojeg je predsjednica Ursula von der Leyen predstavika prošle sedmice prilikom posjete BiH. Taj paket odnosi se na značajno ulaganje kada je u pitnaju EU i BiH i u skladu s tim planom rasta kako bismo povukli novac očekuje se od nas značajan iskorak i u smislu ispunjavanja određenih uvjeta. Sve je do nas koliko ćemo implementirati određenih sredstava. Ovo je poticaj za bolji i brži rad u budućnosti. Drago mi je da je EK cijenila sve što smo radili kao institucija BiH i da je gledala BiH u kontekstu cjelokupnog geopolitičkog okruženja”, kazala je Krišto.

(Foto: Slobodna Bosna/Samir Saletović)

Dodala je kako je napredak “rezultat dobrih politika dogovora i konsenzusa te da BiH jedino tako može napraviti iskorak”.

“Širom otvorena vrata EU”

Sattler je naveo kako je BiH danas dobila uvjetno otvaranje pregovora.

“Predsjednica EK pojasnila da su naša vrata širom otvorena na jedan pozitivan način i sada je na BiH da izvrši potrebne reforme, iskoristi ovu priliku i prođe kroz ova otvorena vrata. U preporuci je sadržana rečnica u kojoj se navodi da će EK najakasnije do marta 2024. godine podnijeti izvještaj. To znači da i prije marta možete dati argumentaciju i uvjeriti zemlje članice za otvaranje pregovora. Dobra stvar je da BiH sustiže ostatak regiona”, naveo je Sattler.

Pobrojao je koje sve reformske korake BiH mora poduzeti te naveo da se u izvještaju nalaze i potezi koji “idu u pogrešnom smjeru”, a koji dolaze iz bh. entiteta Republika Srpska. Među njima su i odluke NSRS vezano za sudije Ustavnog suda, Ustavni sdu kao i zakon o kriminalizaciji klevete.

“Koristim priliku da uputim jasnu poruku da takve aktivnosti trebaju prestati i pozivam oba entiteta da njihova zakonodavna tijela upute nominacije sudija za popunjavanje saziva Ustavnog suda BiH. Tu je kriminalizacija klevete u RS koja predstavlja jasan i nesosporan nazadak u slobodi medija. Izrazili smo određena očekivanja da neće doći do usvajanja Nacrta zakona o tzv. stranim agentima jer bi se dodatno smanjio prostor za djelovanje organizacija civilnog društva Jako puno psola je pred nama. Vrijeme je da se zasuku rukavi i krene raditi”, rekao je Sattler.

Zajedničko tržište

Govoreći o pomoći EU u iznosu od šest milijardi eura za Zapadni Balkan, ali i planu rasta, rekao je kako je to nezapamaćen proces.

“Plan je da se krene u integrisanje u zajedničko tržište s prijedlogom da se krene od sedam oblasti, uključujući sistem plaćanja. To bi konkretno osjetila i fizička i pravna lica. Želimo zajednički ubrzati aktivnosti na regionalnoj integraciji, ono što je započeto u okviru Berlinskog procesa. Želimo snažnije težište i pažnju u dijelu vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovang kriminala kako biste bili i privlačniji za strane investitore. Četvrta stvar jer da je usvojeno šest milijardi eura. Dvije milijarde eura su bespovratna sredstva, a četiri miliona eura zajmovi i krediti. Ako realizirate reforme, dobijate sredstva. Pozivam lidere i instituciej da poduzmu konkretne korake koje će unaprijediti kvalitetu života građana”, rekao je Sattler.

(Foto: Slobodna Bosna/Samir Saletović)

Izrazio je nadu da će BiH u narednih pet sedmica imati plan usvajanja reformi.

“U zaključku uvjeravam sve u BiH da EU ostaje uz BiH kao vaš najveći trgovinski partner, investitor i podrška”, poručio je Sattler.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...