MILORAD DODIK KOMENTIRAO IZVJEŠTAJ: "Drago mi je da EU opet nije propustila šansu da propusti šansu"

"Ali razumijem i Evropsku komisiju, koja se zadnjih sedmica našla pod takvim pritiskom i udarom od strane onih koji su protiv dejtonske BiH i svega što mi radimo", rekao je Dodik.

  • Politika

  • 08. Nov. 2023  

  • 2

Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik komentirao je izvještaj Evropske komisije i to što smo dobili uvjetno zeleno svjetlo za otvaranje pregovora.

"Drago mi je da EU opet nije propustila šansu da propusti šansu. Prije svega, očekivali smo bezuslovnu preporuku za otvaranje pregovora i zeleno svjetlo da, bez obzira na sve nesigurnosti u vezi sa budućnosti EU i proširenjem, krenemo s pravim poslom organizovanja i vođenja pregovora.

Ali razumijem i Evropsku komisiju, koja se zadnjih sedmica našla pod takvim pritiskom i udarom od strane onih koji su protiv dejtonske BiH i svega što mi radimo", rekao je Dodik.

On dodaje da EK sad traži dodatni napredak.

"Vidjet ćemo šta tačno, ali i Republika Srpska i ja smo spremni i voljni da do toga dođe.

Mi razumijemo da Evropska komisija zalaganjem za vladavinu prava smatra da, u skladu s jednim od četrnaest prioriteta, ove mjere znače automatski prestanak međunarodnog intervencionizma, odlazak OHR-a i lažnog visokog predstavnika i odlazak stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Ako je ovo cilj Evropske komisije, onda smo na istom putu. Ako nije, onda su jasne spekulacije i tako visokog tijela i potvrda lažnog zalaganja za suverenitet BiH", naveo je on.

On ponavlja svoju tezi da nema suvereniteta tamo gdje stranci upravljaju.

"Pozdravljam usvajanje Plana za rast, u interesu je i EU da rastom podrži finansijski i na svaki drugi način. I tu očekujemo detalje, naročito u vezi s uslovljavanjem koje se spominje u tom dokumentu, ali i tu smo spremni da radimo i razgovaramo.

Vratite suverenitet BiH, povucite lažnog Schmidta i sudije strance u Ustavnom sudu BiH. Onda ćemo vam vjerovati", zaključio je Dodik.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...