NAPETO STANJE: Huti oborili američki dron blizu Jemena

Iako su Huti ranije obarali američke dronove, ovaj incident dogodio se u posebno napetom razdoblju u regiji. Washington je u stanju pojačane pripravnosti zbog aktivnosti grupa koje podupire Iran, dok regionalne napetosti rastu tokom napada Izraela na Palestinu.

  • Svijet

  • 09. Nov. 2023  

  • 0

Američku vojnu bespilotnu letjelicu MQ-9 u srijedu su oborili Huti, izjavila su dva američka dužnosnika i taj jemenski pokret.

Iako su Huti ranije obarali američke dronove, ovaj incident dogodio se u posebno napetom razdoblju u regiji.

Washington je u stanju pojačane pripravnosti zbog aktivnosti grupa koje podupire Iran, dok regionalne napetosti rastu tokom napada Izraela na Palestinu.

Američki dužnosnici anonimno su rekli su da je dron, koji je izradio General Atomics, oboren s obale Jemena.

Nisu rekli je li oboren u međunarodnom zračnom prostoru.

U saopćenju je glasnogovornik Huta rekao da su oborili dron u zračnom prostoru iznad jemenskih teritorijalnih voda.

Huti su 2019. u dva navrata oborili američke dronove.

Pentagon je poslao hiljade vojnika u regiju kako bi, prema njihovim izjavama, pokušali obuzdati sukob, uključujući dva nosača aviona.

Neki od tih vojnika bili su u Crvenom moru na vojnim brodovima.

Prošlog mjeseca brod američke mornarice presreo je četiri krstareće rakete i više od desetak bespilotnih letjelica koje su lansirali Huti iz Jemena prema Izraelu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...