GENERALNI SEKRETAR NATO-a JENS STOLTENBERG: "Saveznici podržavaju prekid borbe u Gazi"

Tenzije na Zapadnoj obali rastu od 7. oktobra usred izraelskih žestokih napada na Pojas Gaze.

  • Svijet

  • 09. Nov. 2023  

  • 0

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je na poštivanje međunarodnog prava u Gazi te poručio kako NATO saveznici podržavaju pauzu u sukobima kako bi se dostavila humanitarna pomoć u Gazu.

Stoltenberg se u Berlinu sastao s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, a prije sastanka su dali kratke izjave novinarima.

"Međunarodno pravo se mora poštivati. Civili moraju biti zaštićeni. NATO saveznici podržavaju pauzu u sukobima kako bi se dostavila humanitarna pomoć u Gazu", rekao je Stoltenberg, napominjući kako će na sastanku s Scholzom biti govora o stanju na Bliskom Istoku.

"Patnju koju smo vidjeli posljednjih sedmica još jednom nas podsjeća da ne bismo trebali odustati od težnje za trajnim rješenjem", dodao je Stoltenberg i rekao da se rat u Gazi ne smije pretvoriti u veliki regionalni sukob.

Stoltenberg je rekao da se rat u Gazi ne smije pretvoriti u veliki regionalni sukob.

Tenzije na Zapadnoj obali rastu od 7. oktobra usred izraelskih žestokih napada na Pojas Gaze.

Najmanje 170 Palestinaca je ubijeno, a više od 2.300 drugih je uhapšeno od strane izraelske vojske na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne zračne i kopnene napade na Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas prije mjesec dana.

Najmanje 10.569 Palestinaca, uključujući 4.324 djece i 2.823 žene, ubijeno je u izraelskim napadima na Gazu. Na izraelskoj strani je poginulo blizu 1.600 osoba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...