SJEDNICA PARLAMENTA BiH U NAJAVI: Denis Zvizdić predložio osnivanje Vrhovnog suda BiH, a Milorad Kojić traži gašenje...

(...) Tužilaštva i Suda BiH.

  • Politika

  • 10. Nov. 2023  10. Nov. 2023

  • 0

Sjednica Predstavničkog doma PS BiH zakazana je za 20. novembar. Iako na dnevnom redu nema "evropskih zakona", na prijedlog nekih zastupnika bit će razmatrani drugi prijedlozi zakona.

Tako je Denis Zvizdić (NIP) predložio Prijedlog zakona o Vrhovnom sudu Bosne i Hercegovine, sa zahtjevom za razmatranje po hitnom postupku. U obrazloženju je navedeno da će sjedište Vrhovnog suda BiH biti u Sarajevu i da je to kasacioni sud.

Predsjednika Vrhovnog suda BiH imenuje VSTV iz reda sudija imenovanih u Vrhovni sud.

Na istoj sjednici su i Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o Tužilaštvu Bosne i Hercegovine čiji je predlagač Milorad Kojić (SNSD), sa zahtjevom za razmatranje po hitnom postupku, kao i Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o Sudu Bosne i Hercegovine istog predlagača.

Podsjećamo, pred Sudom BiH vodi se sudski postupak protiv Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a i Rs-a zbog neprovođenja odluka visokog predstavnika u BiH, a nakon čega su počeli još jači napadi na ove dvije državne pravosudne institucije.

Državna koalicija još uvijek nema saglasnost oko Zakona o sudovima BiH u kojima se čak problematizira i nadležnost Suda BiH, a kamen spoticanja je i sjedište Apelacionog odjeljenja Suda BiH. No, iz SNSD-a imaju stav da u isto vrijeme i pregovaraju i ruše državne institucije. Upravo je vlast Rs-a prepoznata kao kočničar evropskog puta BiH u posljednjem izvještaju Evropske komisije o BiH. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...