UZBUNA U DODIKOVM REDOVIMA: „Schmidt nastavlja da prijeti, da omalovažava, da potcjenjuje legitimno izabrane predstavnike RS-a, međutim mi smo spremni…“

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan ide i korak dalje.

  • Politika

  • 11. Nov. 2023  

  • 6

Antiustavnim nametanjem zakona Christian Schmidt negira BiH. Isto to radili su i visoki predstavnici bonskim ovlaštenjima. Republika Srpska se ne plaši takvih postupaka jer je suverena, rečenica je koja se ponavljala u gotovo svim informativnim emisijama Javnog TV servisa RTRS pod kontrolom Milorada Dodika.

U Dodikovim redovima idu toliko daleko tvrdeći kako je Schmidt „duboko pogođen istrajnošću ministra bezbjednosti Nenada Nešića da ogoli njegov nelegalan boravak u BiH“ te da zbog toga prijeti mjerama kojima se svojevremeno služio priznati bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown.

- Nisam sretan kada vidim da gospodin Nešić daje neke izjave koje ne samo da su pogrešne nego su zaista zlonamjerne. I samo zamislite šta bi Paddy Ashdown uradio da se tako nešto priča, rekao je visoki predstavnik Christian Schmidt.

- Pozivam gospodina Schmidta da mi ne prijeti. Ono što je radio Ashdown najblaže rečeno je nedemokratski, mogu reći da je to tiranski i zaista u ovom trenutku kada smo u 21. vijeku niko ne bi prihvatio takve postupke kakve je činio Ashdown, kaže Nešić.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan ide i korak dalje.

- Ono što radi Schmidt i što su radili svi drugi visoki predstavnici je negacija svih nas ovdje, izvornih prava i sloboda. Oni su negacija ustavnosti i nezakonitosti. Oni su negacija vladavine prava i pravne države. Oni su negacija suvereniteta BiH, oni su negacija BiH, kazao je Karan.

- Prva odluka visokog predstavnika bilo kog, kad je donio prvi zakon, oni su stavili van snage Ustav, Ustav više ne postoji. U Ustavu piše da parlamentarna skupština donosi zakone, ne piše da parlamentarna skupština i visoki predstavnik donose zakone, kazao je Karan.

-U suprotnosti sa neustavnim potezima predstavnika OHR-a, stoji suverena Republika Srpska, sa legalno izabranim predstavnicima i institucijama. Zato se Srpska, kaže ministar Danijel Egić.

- Schmidt nastavlja na istom fonu da prijeti, da omalovažava, da potcjenjuje legitimno izabrane predstavnike Republike Srpske i institucije Republike Srpske. Međutim mi smo spremni na to, radimo svoj posao i ne bojimo se takvog Schmidta, dodaje Egić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...