CRNO ZLATO SKOČILO NA 81 DOLAR: Glavni uzroci slaba potražnja iz Kine i SAD i strepnja od najnovijih odluka OPEC-a

Na londonskom je tržištu cijena nafte po barelu s rokovima isporuke u januaru nakon podneva bila u plusu 99 centi i iznosila je 81 dolar. Na američkom tržištu barelom s rokovima za isporuke u prosincu trgovalo se po 93 centa višoj cijeni, od 76.67 dolara.

  • Ekonomija

  • 11. Nov. 2023  

  • 0

Cijene nafte porasle su danas na međunarodnim tržištima na 81 dolar budući da trgovci nagađaju da će Saudijska Arabija smanjivati snabdjevanje i na početku iduće godine, s obzirom na naznake slabljenja potražnje.

Na londonskom je tržištu cijena nafte po barelu s rokovima isporuke u januaru nakon podneva bila u plusu 99 centi i iznosila je 81 dolar. Na američkom tržištu barelom s rokovima za isporuke u prosincu trgovalo se po 93 centa višoj cijeni, od 76.67 dolara.

Trgovce su u drugoj polovini sedmice zabrinule naznake slabljenja potražnje za naftom u SAD-u i Kini.

Zalihe u SAD porasle su u prošloj sedmici po izvorima koji se pozivanju na podatke udruženja proizvođača API za gotovo 13 miliona barela, a američka vlada sada očekuje blagi pad potrošnje u ovoj godini, za 300 hiljada barela dnevno.

Kineski uvoz nafte snažno je porastao u oktobru, ali trgovce je zabrinula vijest da su rafinerije u najvećem kupcu sirove nafte u svijetu zatražile od najvećeg svjetskog izvoznika Saudijske Arabije manje nafte za decembar.

– Strah od prekida proizvodnje zbog sukoba na Bliskom istoku ustupio je mjesto zabrinutosti za potražnju, ocijenili su analitičari Commerzbanka.

U takvim uslovima tržišta već špekuliraju o ishodu sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika o proizvodnoj politici, koji će se održati 26. novembra. U fokusu je Saudijska Arabija koja je nedavno odlučila smanjivati proizvodnju u decembru.

– Sve su veće šanse, po nama, da će Saudijska Arabija jednostrano… smanjivati proizvodnju i u dobrom delu prvog tromjesječja 2024, s obzirom na obnovljenu zabrinutost tržišta za kinesku potražnju i na šire makroekonomske izglede, kaže Helima Croft iz RBC Capital Marketsa.

OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u četvrtak pojeftinio 1.05 dolara, na 83.22 dolara, piše SEEbiz.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...