BIVŠI UKRAJINSKI AMBASADOR: "Rusija je još jednom potvrdila da je teroristička država u međunarodnim razmjerima"

Rusija je namjerno napala civilni strani brod koji nije imao nikakve veze sa odbrambenim snagama Ukrajine.

  • Evropa

  • 11. Nov. 2023  11. Nov. 2023

  • 0

Piše: Oleksandr LEVČENKO (Antena M)

Ruska Federacija je izvela raketni udar antiradarskom raketom Kh-31P na civilni brod koji je plovio pod zastavom Liberije tokom približavanja jednoj od luka Odeske oblasti. Usljed ovog vojnog zločina poginuo je pilot broda, a tri člana posade su povrijeđena.

Povrijeđeni članovi posade su državljani Filipina, a preminuli pilot je državljanin Ukrajine. Rusi su koristili antiradarsku raketu koja je ispaljena iz taktičkog aviona ruskog ratnog vazduhoplovstva iznad Crnog mora. Brod koji je napala Rusija trebalo je da odredi kurs za Kinu sa teretom željezne rude na njemu. Ovaj ratni zločin je još jedan dokaz terorističke prirode Putinove Rusije - postao je 21. namjerni napad na ukrajinske luke nakon povlačenja Rusije iz Crnomorske inicijative za žito.

Od tada Rusija ne samo da granatira lučku infrastrukturu Ukrajine, već prijeti i plovilima trećih zemalja tokom njihovog boravka u sjeverozapadnom dijelu Crnog mora. Rusija je raketama i bespilotnim letjelicama pogodila više od 160 ukrajinskih lučkih infrastrukturnih objekata u regijama Odesa i Mikolajv u pokušaju da izazove glad u svijetu.

Rusija je namjerno napala civilni strani brod koji nije imao nikakve veze sa odbrambenim snagama Ukrajine. Svrha ruskog terorističkog napada je blokiranje rada ukrajinskih luka i zaustavljanje kretanja trgovačkih brodova kroz privremeni morski koridor. Ovo je još jedan drski pokušaj Moskve da sruši globalnu sigurnost hrane. Adekvatna reakcija međunarodne zajednice trebalo bi da bude jačanje zaštite pomorskog koridora i ukrajinskih luka putem protivvazdušne odbrane. Prema normama međunarodnog pomorskog prava, radnje Ruske Federacije kvalifikuju se kao pomorsko piratstvo i zaslužuju nove sankcije međunarodne zajednice. Naknada iz osiguranja predviđena ugovorima će odmah biti obezbijeđena oštećenima.

Istovremeno, Ukrajina odgovorno ispunjava svoju misiju kao garant svjetske sigurnosti hrane. Čak ni potpuna ruska agresija nije poljuljala spremnost Ukrajinaca da pomognu. Ukrajinsko žito je ključ za sprečavanje globalne prehrambene krize, a ukrajinske morske luke su od strateškog značaja za održavanje prehrambene sigurnosti u svijetu.

U 2022. ukrajinsko žito je spasilo 100 miliona ljudi od gladi. Od ključne je važnosti za sigurnost hrane u brojnim afričkim zemljama, kao što su Eritreja, Mauritanija, Gana, a takođe Libanu. Stalni ruski raketni napadi na ukrajinsku lučku infrastrukturu izazov su svjetskoj sigurnosti hrane. Najčešći objekti granatiranja su luke Reni i Izmail u regiji Odesa. Stoga je zaštita lučke infrastrukture Ukrajine od kritične važnosti za izvoz.

Rusija je još jednom potvrdila da je teroristička država u međunarodnim razmjerima: sankcije i potpuna međunarodna izolacija logičan je korak u odgovor na Putinove zločine. Neprekidne isporuke sistema protivvazdušne odbrane Ukrajini doprinos su partnera globalnoj bezbjednosti hrane. Osim toga, Oružanim snagama Ukrajine potrebno je i drugo visokotehnološko oružje da bi porazile ruske snage. Zapadno oružje nanijelo je još jedan poraz terorističkoj državi: visoki ruski oficiri ubijeni su visokopreciznim udarom na štab u privremeno okupiranom gradu Skadovsk na obali Crnog mora. Kako se ispostavilo, poginulo je 10 ruskih oficira, oko 15 je ranjeno. Uništenje ruskog štaba bio je još jedan udarac Putinovom imidžu: ruska vojska se postepeno uništava, trpeći velike gubitke.

Oružane snage Ukrajine efikasno sprovode taktiku "hiljade malih rezova" i uništavaju vojni potencijal Ruske Federacije. Konkretno, nedavno su Oružane snage pogodile 2 ruska amfibijska broda na teritoriji privremeno okupiranog Krima, koja su potonula. Svaki takav brod sa ugrađenim naoružanjem može prevoziti 92 vojna lica u borbenim uslovima. Rusija je postala zajednička prijetnja cijelom civilizovanom svijetu: Putin je stvorio najveći broj izazova za Zapad od kraja Drugog svjetskog rata.

U takvim okolnostima, sveobuhvatno slabljenje Moskve trebalo bi da se izvrši zajedničkim naporima. Visokotehnološko oružje koje nanosi poraz Rusiji garancija je očuvanja statusa quo Zapada, koji mora osigurati njegov civilizacijski identitet, a SAD i njihovi zapadni partneri imaju još jedan dokaz upotrebe najnovijeg oružja isključivo za njihovu svrhu - uništenje vojske zemlje agresora.

Oružane snage Ukrajine nikada ne koriste oružje za napad na civilne objekte. To je ideologija vođenja rata od strane ukrajinske vojske i to bi trebalo bolje da razumiju partneri koji šalju oružje u Kijev. Zato što je to ideologija civilizovane vojske i zemlje pobjednice, imamo veliku razliku između događaja u Ukrajini i drugim djelovima svjeta, uključujući i Bliski istok.

Ako Izrael dobije 14,3 milijarde dolara od SAD za borbu protiv Hamasa, libanskog Hezbolaha, jemenskih Hutija i teheranskih saveznika i iranskih dragovoljaca u Siriji onda ruska vojska sigurno je više od 100 puta veća u naoružanju od svih navedenih bliskoistočnih oružaninih grupa i organizacija. Ali Ukrajina ne traži 1.430 milijardi dolara. Spremna je da primi i 5 puta manje, što će ipak pružiti priliku da osigura ukrajinsku pobjedu. Ali Kijev čak i blizu ne prima takva sredstva. Izgleda da je neko na Zapadu i u SAD odlučio da uštedi novac upravo na pomoći Ukrajini. Ovo je veoma čudan i opasan korak. Ulaganje novca u ukrajinsku vojsku je zagarantovano ulaganje u pobjedu i trijumf mira i demokratije. Niko ne može jednostavno prečekati krvave događaje u Ukrajini u daljini iza mora ili okeana. Sa takvom filozofijom može očekivati rusku vojsku koje će uskoro pokucati njima na vrata.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...