PREDSJEDNIK FRANCUSKE UPUTIO OTVORENO PISMO: Emmanuel Macron pozvao Francuze da se bore protiv...

Pismo je objavljeno neposredno prije velikog skupa protiv antisemitizma u Parizu od i države u regiji.

  • Evropa

  • 12. Nov. 2023  

  • 0

Suočen sa sve većim antisemitskim postupcima u Francuskoj, predsjednik Emmanuel Macron pozvao je svoje sunarodnjake da se brane od "nepodnošljivog" oživljavanja "neobuzdanog" antisemitizma.

Francuska koje se boje židovski sugrađani nije prava Francuska, napisao je u otvorenom pismu objavljenom u novinama Le Parisien.

- Francuska u kojoj se Francuzi boje zbog svoje vjere ili porijekla nije Francuska, stoji u pismu. Macron je u pismu upozorio na podjele zemlje: "U našoj povijesti, antisemitizam je uvijek bio uvod u drugu mržnju i rasizam."

Što se tiče rata u Gazi, Macron je napisao da Francuska želi pravdu, mir i sigurnost za izraelski narod, palestinski narod i države u regiji.

Prema Macronovim riječima, u Francuskoj je u jednom mjesecu počinjeno više od 1000 antisemitskih djela - tri puta više akata mržnje protiv židovskih građana nego u cijeloj prošloj godini.

Pismo je objavljeno neposredno prije velikog skupa protiv antisemitizma u Parizu. Macron ne sudjeluje u protestima koje su inicirali predsjednica Nacionalne skupštine Yaël Braun-Pivet i predsjednik Senata Gérard Larcher.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...