I TO JE MOGUĆE: Ministar Adnan Delić pozvao građane upomoć, javnost da doprinese unapređenju...

On je podsjetio da se ovim zakonom nastoji urediti sistem pružanja socijalnih usluga i to u velikom spektru usluga.

  • Društvo

  • 14. Nov. 2023  

  • 0

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike pripremilo je u formi prednacrta Zakon o socijalnim uslugama koji je u elektronskom obliku objavljen na web stranici Ministarstva zajedno s Obrascem za dostavljanje komentara i prijedloga na predloženi propis na tekst tog zakona. 

Imajući u vidu ustavne nadležnosti u oblasti socijalne politike, Zakon je danas poslat i resornim kantonalnim ministarstvima s ciljem pribavljanja njihovih mišljenja na predložena zakonska rješenja. Osim navedenog, obavijest o početku javnih konsultacija bit će dostavljena i Savezu općina i gradova Federacije BiH, kao i centrima za socijalni rad, odnosno općinskim službama socijalne zaštite s ciljem prikupljanja njihovih prijedloga za eventualno normativno poboljšanje Zakona prije njegovog upućivanja u redovnu proceduru usvajanja.

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić naglasio je da je Zakon pripreman s pažnjom, te kroz osluškivanje potreba potencijalnih korisnika i mišljenja stručne javnosti. Uključivanje i javno konsultiranje sa svim zainteresiranim akterima predstavlja praksu koju je ponio iz prethodnog ministarstva, a koja se pokazala kao efikasan mehanizam u jačanju transparentnosti procesa u javnim institucijama, ali i dolaženja do dobrih prijedloga koji mogu značajno doprinijeti unaprjeđenju zakonskih rješenja i prije zvanične javne rasprave.

- Zakon o socijalnim uslugama, čini mi se, jedan je od dugoočekivanih zakona i nama je zadovoljstvo što tekst ovog Zakona konačno možemo podijeliti sa zainteresovanom javnošću. Zakon je pripreman s velikom pažnjom i na njegovoj pripremi učestvovala je i stručna javnost stoga zbog čega vjerujemo da će ovo biti inovativno zakonsko rješenje kojim će se napraviti značajni iskoraci u pogledu podrške ranjivim skupinama i pojedincima, te unaprijediti reformski procesi u oblasti socijalne zaštite - kazao je Delić.

On je podsjetio da se ovim zakonom nastoji urediti sistem pružanja socijalnih usluga i to u velikom spektru usluga.

- Ovim zakonom uređuju se pojam i sadržaj socijalnih usluga, značenje pojedinih izraza, korisnici socijalnih usluga, načela socijalne brige pri pružanju i korištenju socijalnih usluga, socijalne usluge, osiguranje socijalnih usluga i metodologija za utvrđivanje cijena usluga, nadležnosti i postupak za ostvarivanje prava na socijalne usluge, pružatelji socijalnih usluga, uvjeti za pružanje socijalnih usluga i licenciranje pružatelja socijalnih usluga, povjerljive informacije i registri, finansiranje, nadzor i druga pitanja od značaja za pružanje i ostvarivanje prava na socijalne usluge u Federaciji Bosne i Hercegovine i to je prvo zakonsko rješenje kojim će se urediti ova oblast socijalne zaštite - pojasnio je Delić.

Osnovni cilj Zakona o socijalnim uslugama je uređenje oblasti, određivanje i uređivanje kvalitetnih okvira u kojima će se pružati i koristiti socijalne usluge na nivou Federacije, te uspostavljanje stabilnog i održivog sistema socijalne zaštite koji će dati rješenja za različite potrebe djece, starih, osoba sa invaliditetom, beskućnika, žrtava porodičnog i drugih oblika nasilja, ovisnika i drugih osoba u stanju socijalne potrebe, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...