MINISTAR ADNAN DELIĆ: Strategija demografskog razvoja i oporavka FBiH važna za bh. društvo koje nestaje

Delić napominje da ta strategija nije važna samo za oblast socijalne zaštite, već za kompletno bh. društvo koje po svim pokazateljima stari i nestaje.

  • Vijesti

  • 15. Nov. 2023  

  • 0

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić govorio je danas o Strategiji demografskog razvoja i oporavka Federacije Bosne i Hercegovine, čiju izradu je na današnjoj sjednici u Sarajevu odobrila Federalna vlada, prenosi Fena.

Delić napominje da ta strategija nije važna samo za oblast socijalne zaštite, već za kompletno bh. društvo koje po svim pokazateljima stari i nestaje.

- Nadam se da ćemo nakon dugo godina imati strateški dokument koji će dati smjernice i preporuke u koji dio društva da ulažemo kako bi zaustavili negativne trendove odliva stanovništva i niskog nataliteta. Želimo da imamo dugoročne sistemske mjere, koje nisu zanovane samo na preizbornim kampanjama – izjavio je Delić.

Navodi da pored Strategije, Vlada FBiH želi učiniti nekoliko koraka koji će doprinijeti povećanju nataliteta, te zaustaviti odlazak mladih iz BiH, a tu prije svega misli na reformu tržišta rada i osnivanju porodičnog fonda, koji bi na nivou FBiH trebao da harmonizuje sva prava koja proističu iz određenih zakonskih regulativa na nivou FBiH, a odnose se na porodiljske naknade, dječiji dodatak, alimentacione naknade itd.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...