POSLODAVCI IZ RS-a UPOZORILI RADOVANA VIŠKOVIĆA I DALI SVOJ PRIJEDLOG: Ako minimalac ode na 1.050 KM, zatvarat ćemo radna mjesta

Nakon sastanka medijima se obratio predsjednik Unije poslodavaca RS Saša Trivić koji je rekao da, prema njihovoj ocjeni, minimalac može da ide do 760 KM.

  • Ekonomija

  • 15. Nov. 2023  15. Nov. 2023

  • 0

Na današnjem sastanku predstavnici poslodavaca iz RS rekli su premijeru ovog bh. entiteta Radovanu Viškoviću da privreda ne može izdržati minimalac od 1.050 KM, kako je nedavno predložio predsjednik RS Milorad Dodik.

Nakon sastanka medijima se obratio predsjednik Unije poslodavaca RS Saša Trivić koji je rekao da, prema njihovoj ocjeni, minimalac može da ide do 760 KM.

"Minimalac jeste administrativno 700 KM, međutim on za radnike u privatnom sektoru kroz dodatke minuli rad, topli obrok i prevoz iznosi skoro 950 KM", naveo je Trivić.

On je rekao da Vlada ima svoje potrebe u smislu borbe sa sivom ekonomijom, nastojeći da kroz najnižu platu proširi oporezivanje u sivoj zoni, ali smatra da nije dobar način da se to radi preko minimalca.

"Vlade u BiH putem zakona i kontrolnih organa treba da sprovode mjere borbe sa sivom ekonomijom, a ne kroz populističku priču", rekao je Trivić.

Upozorio je da će se u slučaju implementacije najniže plate od 1.050 KM doći u situaciju da će mnogi poslodavci zatvoriti radna mjesta.

"Naravno, dobro je što je premijer RS rekao da priča o najnižoj plati nije završena i da će sve analizirati. I da će u znatnoj mjeri zavisiti od odluke Vlade Federacije BiH radi usklađenosti kada je riječ o najnižoj plati", rekao je Trivić.

Dodao je da su poslodavci predložili da kroz određene zakonske izmjene i prebacivanja troškova zdravstva dođe do povećanja plata.

"Nadamo se da će vlade RS i Federacije BiH što prije organizovati na ovom planu sastanak sa poslodavcima iz oba entiteta da se postigne zajednička odluka", rekao je Trivić i dodao da je to potrebno da ne bi bilo štete po privredu u oba entiteta, jer je, kako smatraju, minimalac od 1.050 KM nemoguć.

Potpredsjednik Unije Dejan Mijić je rekao da je predloženi minimalac neprihvatljiv i nerealan u ovom trenutku.

"Shvatili smo poruku predsjednika RS Milorada Dodika, koji je predložio minimalac od 1.050 KM, kao želju i to nam je danas otprilike potvrđeno u smislu da u narednom periodu dođemo do nekog realnog iznosa najniže plate", rekao je Mijić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...