POBUNA U REPUBLICI SRPSKOJ: Saša Trivić poslao oštru poruku Vladi RS-a, odgovorio mu Denis Šulić...

Da je minimalac okidač za divljanje cijena u pekarama podsjetio je prvi čovjek Udruženja pekara RS Saša Trivić.

  • Vijesti

  • 13. Feb. 2024  

  • 1

Stalna poskupljenja pekarskih proizvoda u bh. entitetu Republika Srpska upalila su alarm u Vladi, gdje su užurbano počeli da mijenjaju propise da bi stali u kraj malverzacijama i zaštitili cijenu bar jedne vrste hljeba, dok im sa druge strane poručuju da je odluka o poskupljenjima upravo donesena u Vladi RS-a te da ako žele da pomognu građanima - otvore pekaru i prodaju hljeb po cijeni po kojoj žele.

Novo divljanje cijena u pekarama počelo je sa početkom ove godine, a kao opravdanje takve poslovne politike pekari koriste rast najniže plate u Srpskoj sa 700 na 900 maraka. Takva njihova politika poslovanja naišla je i na osude u Vladi Srpske, gdje tvrde da se pekari služe raznim malverzacijama, jer dok cijene ostalih osnovnih namirnica poprilično miruju, kod njih je suprotan trend.

- Uredbom o ograničavanju marži na osnovne životne namirnice ograničena je marža na određenu vrstu hljeba. Riječ je o hljebu od 600 grama od brašna tip 500. Međutim, na terenu smo primijetili da pekari vješto izbjegavaju da prave i prodaju taj hljeb - rekao je "Glasu Srpske" entitetski ministar trgovine i turizma Denis Šulić.

Tvrdi da pekari dodaju određene aditive ili sa druge strane dodaju, odnosno smanjuju gramažu samo da ne bi pravili i prodavali hljeb na koji je ograničena marža.

- Iz tog razloga izmijenićemo postojeću uredbu da bismo stali u kraj malverzacijama pekara. Do kraja ove sedmice naš nacrt predloženih rješenja biće na stolu premijera Srpske Radovana Viškovića, a nakon toga sa relevantnim stručnjacima iz različitih oblasti raspravljaćemo o našem prijedlogu za izmjene pomenute uredbe - rekao je Šulić, koji očekuje da do kraja ovog mjeseca Vlada RS usvoji izmijenjenu uredbu da bi riješili problem zaobilaženja propisa koji su trenutno na snazi.

Kakav odnos pekari u Srpskoj imaju prema građanima, Šulić navodi, pokazuje to da se niko od njih nije priključio kampanji "Društveno odgovorni" i ponudio jeftinije proizvode.

- Nama posebno bode oči to što je velika razlika u cijeni hljeba u Srpskoj i Srbiji. Kilogram hljeba preko Drine košta 1,90 maraka, a kod nas čak 3,20 marka. Upravo ta velika razlika u cijeni nas je navela da pokušamo novom uredbom da smanjimo cijenu osnovnog hljeb. Izmjena uredbe ide za sada u tom smjeru da pod kontrolu stavimo cijenu osnovnog hljeba, jer kod ostale robe nije bilo značajnije promjene cijena u posljednje vrijeme - poručio je Šulić.

Najveći problem su, podsjeća Šulić, upravo cijene pekarskih proizvoda, odnosno osnovnog hljeba, koji bi trebalo da bude pristupačan svim građanima.

- Ako neko na osnovu svojih zahtjeva želi da kupuje hljeb sa određenim sastojcima i žitaricama, mi na to nećemo uticati niti se miješati. Nas interesuje samo da stavimo pod kontrolu cijenu osnovnog hljeba - zaključio je Šulić.

Da je minimalac okidač za divljanje cijena u pekarama podsjetio je prvi čovjek Udruženja pekara RS Saša Trivić, koji je usput poručio Vladi Srpske da otvori pekaru pa da pravi i prodaje hljeb po cijeni po kojoj hoće.

- Ne treba se baviti ograničavanjem marže, neka otvore pekaru i prodaju hljeb pošto hoće. Marža nikada nije bila pod znakom pitanja, koliko god odrede maržu neka ona bude toliko. Država se može baviti maržama, ali ne može cijenama. Kada pravimo hljeb, ne gledamo na koji je ograničena marža, već pravimo onaj koji ljudi hoće da kupe - rekao je "Glasu Srpske" Trivić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...