HARIS SILAJDŽIĆ OBJAŠNJAVA POPUŠTANJE TROJKE ZAHTJEVIMA ČOVIĆA I HDZ-a: "Oni bi nasljednike HZHB ideologije stavili na prvu liniju odbrane BiH - to je prvorazredna izdaja Bosne i Hercegovine"

Oni čine sve što mogu da bi nasljednike HZHB ideologije stavili na prvu liniju odbrane BiH - to je prvorazredna izdaja Bosne i Hercegovine.

  • Vijesti

  • 15. Nov. 2023  

  • 2

Trojka i njima pripadajući zastupnici aktivno djeluju da bi HDZ bio zadovoljan. Vidimo to i na predloženim izmjenama Poslovnika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Oni čine sve što mogu da bi nasljednike HZHB ideologije stavili na prvu liniju odbrane BiH, što je prvorazredna izdaja Bosne i Hercegovine.

Poručio je to, između ostalog, u intervjuu za Novinsku agenciju Patria zastupnik Stranke za BiH u Parlamentu Federacije BiH Haris Silajdžić.

Na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH 28. novembra naći će se i izmjene i dopune Poslovnika, koje su naišle na žustru reakciju opozicije, iz koje upozoravaju da je jedina namjera Trojke na taj način ispuniti želju HDZ-u BiH i Draganu Čoviću, i za sudiju Ustavnog suda BiH instalirati njemu bliskog Marina Vukoju. Kako Vi gledate na te nove ustupke Trojke svojim koalicionim partnerima u FBiH, iako sve vrijeme tvrde da su navodi o njihovim ustupcima zapravo samo "šuplja priča"?

Silajdžić:
 Ovdje ne govorimo o nesnalaženju ili popuštanju HDZ-u BiH. Dakle, to su znatno slabiji oblici odgovornosti. Neko je i prije znao pogriješiti, pa biti nesmotren i svojim nesnalaženjem i neznanjem na neki način udovoljiti HDZ-u, bivajući izigran i nadmudren od strane HDZ-a.

Možemo reći da je bilo i popuštanja pod pritiskom stranke Dragana Čovića. Jednostavno, uđete u sistem kada morate nešto učiniti zauzvrat, vjerovatno da biste dobili nešto na drugoj tačci političke prakse, pa tako i popustite jer mislite da je to nužno zlo.

alt

Haris Silajdžić (Foto: Federalna.ba)

Ovo je ipak nešto novo. Po prvi put vidimo da neko iz probosanskog bloka - kojem barem deklarativno i na osnovu biračke baze pripada - proaktivno radi u korist HDZ-a. Ovo nismo do sada vidjeli u novom društveno-političkom sistemu BiH.

Dakle, Trojka i njima pripadajući zastupnici aktivno djeluju da bi HDZ bio zadovoljan. To vidimo na predloženim izmjenama Poslovnika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Ne samo da se to tako nama doima, nego su Trojka i ostali imali više konkretnih poteza da Marin Vukoja uđe u Ustavni sud BiH, nego tih poteza povlači HDZ BiH i cijeli HNS.

Oni čine sve što mogu da bi nasljednike HZHB ideologije stavili na prvu liniju odbrane BiH. Ovo je prvorazredna izdaja BiH. Slučaj Fikreta Abdića ne može se mjeriti s ovim, jer su to ratne okolnosti pa je to odnijelo i žrtve na strani branitelja Republike BiH, ali u mirnodopskim okolnostima, tvrdim da je ovo do sada neviđeno.

Zaista je stavljanje na stranu protivnika građanske BiH bez presedana. Ipak, nadam se da će barem pojedinci iz Trojke vidjeti gdje ovo vodi i da neće učestvovati u ovom paklenom planu.

Predloženim izmjenama i dopunama Poslovnika značajno se ograničavaju i prava zastupnika, odnosno sloboda njihovog izražavanja u Parlamentu FBiH. O čemu se tu zapravo radi i šta je sve za Vas sporno?

Silajdžić:
 U idealnom slučaju Poslovnik se mijenja u svrhu unaprjeđenja rada parlamenta i očuvanja demokratije. Nažalost, predloženim izmjenama se uglavnom radi suprotno - narušava se integritet Federalnog parlamenta, institucija Poslovnika, a sve kako bi se omogućila loša procedura izbora sudije Ustavnog suda BiH, te još bitnije - izvršio obračun danas i ubuduće sa svim (ne samo onima iz opozicije) zastupnicima - još konkretnije njihovom slobodom izražavanja.

Izmjenama Poslovnika daje se dodatna ovlast političkim moćnicima iz sjene, nauštrub zastupnika, i na taj način vodi "zarobljavanju institucija", odnosno parlamenta u ovom slučaju.

Razumijevajući navedeno, predlagači ovo nude po "skraćenom postupku", bez mišljenja Zakonodavno-pravne komisije (na bazi Zaključka koji nije imao mišljenje te iste komisije) i u nadi da će izmjene djelovati retroaktivno. Svima je jasno da ulazimo u sivu zonu zakonitosti i ustavnosti (što će se svakako propitivati naknadno).

izjavi za Patriju, šef Kluba DF-a u Zastupničkom domu Mahir Mešalić najavio je da će na narednoj sjednici tražiti da Edina Gabela iz Stranke za BiH, kojoj je Mirjana Marinković Lepić za to dala punomoć, ne vodi sjednicu jer, kako kaže, za to nema logike s obzirom da dolazi iz opozicije. Kako to komentarišete?

Silajdžić:
 Treba naglasiti da je Edina zamjenica predsjedavajuće Parlamenta i ona ima obavezu, između ostalog, u određenim situacijama da vodi sjednice Parlamenta. Međutim, pitanje ostavke predsjedavajuće Parlamenta treba što prije riješiti.

Mislim da je sve to vezano za rad Komisije za izbor i imenovanje koja se zbog opstrukcije predsjednika te Komisije Mladena Boškovića ne održava duži vremenski period. Naime Bošković odbija da sazove nastavak četvrte sjednice koja je prekinuta, a na kojoj je trebalo odlučivati o listi kandidata za sudiju Ustavnog suda, već pokušava prvo izmijeniti sastav same Komisije, kako bi Marin Vukoja bio jedini kandidat za sudiju Ustavnog suda.

Posljedica ove situacije vezane za Ustavni sud jeste i nemogućnost razmatranja ostavke predsjedavajuće Parlamenta. Ključ za rješenje situacije je u rukama Boškovića, koji treba sazvati nastavak četvrte sjednice i otkočiti rad Komisije za izbor i imenovanje Federalnog parlamenta.

Mešalić nam je također rekao da će od Stranke za BiH tražiti da se izjasni je li opozicija ili pozicija, s obzirom da su Vaši zastupnici, kako je naveo, amandmanima učestvovali u određenim zakonskim rješenjima, nekoliko puta "pogurali" dnevni red, podržali Rebalans budžeta FBiH za 2023. i zaduženje od 200 miliona KM... Kako mu odgovarate?

Silajdžić:
 Opće je poznata stvar je li Stranka za Bosnu i Hercegovinu pozicija ili opozicija, a glasanje po pojedinim tačkama vezano je za sam sadržaj tačaka dnevnog reda, gdje mi ne smatramo da opozicija mora biti protiv svih tačaka dnevnog reda koje budu predložene.

Osim toga, i SDA i DF su glasali za više tačaka, od određenih zakona do dnevnog reda kada pozicija nije imala dovoljno ruku ni za usvajanje dnevnog reda.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...