SEMIR EFENDIĆ, LIDER STRANKE ZA BiH: „Izetbegović je najavio povlačenje nakon ovog mandata, vjerujem da će nakon njegovog povlačenja…“

SBiH, DF i SDA imaju dovoljan broj delegata, putem kvoruma, da legalno i legitimno zaustave donošenje akata koji bi mogli imati strašne posljedice po budućnost države BiH, tvrdi Efendić.

  • Vijesti

  • 17. Nov. 2023  

  • 0

Trojka je trojanski konj ubačen Bošnjacima i BiH. Isporučili su sve što želi i Dragan Čović i hrvatska država, kazao je to Semir Efendić, predsjednik Stranke za BiH, komentirajući izjavu Elmedina Konakovića o SBiH kao "trojancu" na zadatku u korist SDA.

„Dobili smo situaciju  - kompletna opozicija u Federalnom parlamentu su Bošnjaci. Manjina Bošnjaka je zajedno sa svim Hrvatima formirala Vladu. Sve bi to bilo dobro kad bismo mi imali građanski princip. To je važno samo sada i jedan dan, i samo zahvaljujući onim Bošnjacima među kojima je i Konaković i njegova stranka koji su taj dan odlučili da ne poštuju ustav. Oni su pristali da igraju po matrici Milorada Dodika i Čovića“, poručio je Efendić u Dnevniku FTV-a.

Postoji li Četvorka?

Efendić kaže kako Četvorka postoji - to je Trojka plus HDZ BiH – oni vladaju Federacijom BiH.

Na pitanje postoji li Četvorka u sastavu SDA, DF, SBiH i NES, ističe da su to stranke koje trenutno djeluju kao opozicija na federalnom i državnom nivou te da 'ne postoji potreba da se potpisuje neki koalicioni sporazum i da se to ozvaniči'.

„Oni postoje kao stranke opozicije koje po nekim pitanjima vjerovatno moraju surađivati“, naglašava on.

S obzirom na to da je Trojka prilikom ulaska u vlast sa HDZ-om i SNSD-om obećala neke značajne ustupke, kaže Efendić, na štetu države i slabljenje Bošnjaka, postoji potreba da se određeni procesi pokušaju spriječiti.

„Prije sve mislim na usvajanje izbornog zakona koji bi trebao oslabiti državu i povećati taj etnički princip, približiti nas trećem entitetu, zatim ono što je vezano za CIK, zakon o državnoj imovini, pitanje Ustavnog suda i jedino mjesto gdje mogu da se zaustave takvi procesi je Dom naroda“, ističe on.

SBiH, DF i SDA imaju dovoljan broj delegata, putem kvoruma, da legalno i legitimno zaustave donošenje akata koji bi mogli imati strašne posljedice po budućnost države BiH, tvrdi Efendić.

„U današnjem svijetu da nestane jedna država krhke strukture kao BiH, niko se ne bi počešao. Vidimo kakva je geopolitička situacija, i ako mi ne budemo branili BiH kroz sistem institucija, neće to uraditi međunarodna zajednica“, smatra on.

Efendić je dodao:

„Pitanje Ustavnog suda, to je institucija koja je dosad bila na putu rušiteljima BiH, i nastoji se njome ovladati legalnim i legitimnim putem. Postoji potreba da stranke opozicije zajednički nastupe kako bi se ovi procesi zaustavili“.

Ističe da je Bakir Izetbegović izazvao, kako kaže, jednu dilemu i polemiku, kada je rekao da radi na pravljenju Četvorke.

„Ne znam čime je bio motivisan. To je bilo i prije nego što smo imali neformalni sastanak. Mi smo govorili o saradnji na konkretnim pitanjima koje se tiču opozicionog djelovanja. Postoji neki prostor za saradnju na lokalnim izborima u smislu podrške kandidatima za načelnike“, objašnjava Efendić.

Suradnja sa SDA

Na pitanje je li spreman surađivati sa SDA, odgovorio je:

„SDA nije vratila moje povjerenje. Uvijek postoji jedan rizik kada se govori o saradnji sa SDA, Izetbegović je najavio povlačenje nakon ovog mandata, vjerujem da će nakon njegovog povlačenja i taj prostor za saradnju biti otvoreniji i bolji. Pitanje tog povjerenja ima svoju historiju. Svi mi koji smo djelovali u SDA, da je postojalo to povjerenje ne bi bilo potrebe da se razilazimo. Primjer HNK gdje su kolege iz NES-a imali neku vrstu dogovora, pa to povjerenje se nije pokazalo kao nešto što funkcioniše. SDA nema izbora, nego da sarađuje sa ostalim strankama opozicije“.

Naglasio je da u BiH definitivno postoje politke koje se zalažu za slabljenje BiH pa čak i njen nestanak.

„Evo šta u praksi to znači – ogromna greška je napravljena onog dana kada se uopće dozvolilo da bilo koja agencija ili institucija pripadne bilo kojoj stranci. Nije sporno da neki direktor bude Bošnjak, Srbin ili Hrvat, problem je ako ta pozicija pripada politici koja je protiv ove države. Kako da očekujemo izgradnju cesta, autocesta, sve je to Trojka dala HDZ-u“, smatra Efendić.

Dalje navodi da je pola BiH prepušteno indirektno Beogradu, a direktno Republici Srpskoj, i to je nešto, kako navodi, na šta se šuti.

„Ne čini se ništa da u policiji tog entiteta, zdravstvu, budu predstavnici povratnika.  Sada imamo aktivan proces gdje se drugi dio BiH pokušava na isti način prepustiti Zagrebu slabljenjem prije svega bošnjačke politike. Narušeno je pravilo koje je zakonom definisano, da kada se tiče popunjavanja svih državnih institucija, ono treba da bude proporcionalno broju stanovnika, umjesto toga uveden je paritet 1-1-1, ili u FBiH 1-1, a na nivou države uvijek kada imamo saradnju Dodika i Čovića 2-1 protiv države. U FBiH je takva vrsta blokade da se nijedna odluka ne može donijeti. Ne može se ništa napraviti u FBiH da se to ne istrguje. Samo taj način djelovanja poznaje HDZ“.

O radu Vlade FBiH

Naglasio je da Vlada FBiH neće započeti nikakve projekte i da njom dominira HDZ.

„Trojka nema znanja niti vizije da pokrene nove projekte. Proći će cijeli mandat, neće oni pokrenuti izgradnju puta Sarajevo-Tuzla. Imat će oni neke izgovore. Vrlo su efikasni u nekim populističkim podjelama novca, nekim socijalnim mjerama koje su prilično jednostavne. Najviše stradamo mi u Općinama“, kaže Efendić.

Nova Vlada Kantona Sarajevo

Kada je riječ o novoj Vladi Kantona Sarajevo Efendić naglašava da je 'to najbolji dokaz da SBiH nije trebala biti ni dio vlasti u FBiH'.

„Vidimo kako je završilo u Kantonu Sarajevu, desilo bi se isto da smo bili dio većine na nivou FBiH. Naši ministri ne bi mogli raditi na ovaj način na koji rade ministri Trojke. Pod svaku cijenu se nastoji sačuvati stanje u Sarajevu u o kojem se vlada putem javnih preduzeća, i ne želi se dozvoliti bilo kakva promjena. Dobro je da mi nismo dio te Vlade. I dan-danas je naučna fantastika kako redovno odvoziti smeće u Kantonu Sarajevo", zaključio je Efendić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...