GRANIČNA KRIZA RUSIJE I FINSKE: Zatvara se sve više prijelaza, migranti stižu i na romobilima

Kako navode finski mediji, na granični prijelaz u jugoistočnom dijeu Finske stigla su 163 migranta, a vlada je donijela odluku o zatvaranju graničnih prijelaza na istočnim i jugoistočnim dijelovima zemlje.

  • Evropa

  • 18. Nov. 2023  

  • 1

Migrantska kriza koja je dugo najavljivana na prostoru između Rusije i Finske eskalirala je u noći s petka na subotu kada je na ovo područje stiglo ukupno 220 tražilaca azila.

Kako navode finski mediji, na granični prijelaz u jugoistočnom dijeu Finske stigla su 163 migranta, a vlada je donijela odluku o zatvaranju graničnih prijelaza na istočnim i jugoistočnim dijelovima zemlje.

Prema pisanju Helsingin Sanomata, grupa migranata je na granicu stigla pješke, dok su se neki odlučili da na ovaj prostor dođu biciklima.

Postojala je grupa ljudi koju su ruske vlasti uputile na granično područje. Potraga za azilom sada je koncentrirana na graničnim prijelazima Vartius i Lapland Salla gdje su vršene pripreme za veći broj prelazaka granice nego što je inače slučaj", naveli su finski zvaničnici.

alt

Brojni pripadnici finske policije izjavili su kako je za ovakvu situaciju sa migrantima na granici kriva Rusija.

"Rusija koristi naoružane migrante kao oblik hibridnog ratovanja", rekli su policajci.

Prema riječima komandanta granične straže u Kainuu, dolaske u ovaj dio Finske koordinirale su ruske vlasti.

"Sa ruske strane su mogli da koriste skutere ili bicikle i krenuli su prema graničnom prijelazu. Nakon toga, ruska granična služba zatvorila je kapiju sa njihove strane i praktično ih spriječila da se vrate u Rusiju", rekao je Tomi Tirkonen.

Uzevši u obzir krizu, područje jugoistoka Finske posjetio je i ministar odbrane Antti Hakkanen.

"Pogranično područje jugoistočne Finske ima najlakše pristupne puteve iz Rusije i tamo se nalazi najviše migranata. Ako bude potrebno, zatvorit ćemo cijelu istočnu granicu. Imamo dokaze o tome kako Rusija djeluje u različitim dijelovima svijeta i u Evropi. Izbjeglička kriza na Mediteranu, gdje postoje znakovi da Wagner djeluje po nalogu Rusije kako bi ubrzao migrantsku krizu u Evropi i destabilizirao granicu. U baltičkim zemljama nastavlja se instrumentalizacija migrantske krize kako bi se destabilizovale baltičke zemlje i Poljska", poručio je ministar.

S obzirom na blizinu granice, povodom cijele situacije reagovala je i granična služba Estonije te su naglasili kako prate dešavanja na terenu.

Estonska policija i granična straža spremne su brzo reagovati ako zbog hibridnog utjecaja Rusije na istočnoj granici Estonije dođe do pritiska sličnog onome koji je viđen u Finskoj. Spremni smo djelimično ili potpuno zatvoriti granične prijelaze ako to bude potrebno", saopćio je ministar unutrašnjih poslova Estone Lauri Laanemets.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...