NEVJEROVATNE BROJKE: Građani BiH u bankama drže 15,5 milijardi KM, depoziti za godinu porasli za čak…

U kontekstu nastavka rasta štednje, struka je stava kako takva pojava oslikava povjerenje u domaće banke.

  • Ekonomija

  • 20. Nov. 2023  

  • 0

Rast depozita u bankama u BiH pokazuje kako građani BiH imaju povjerenja u domaći bankarski sektor, svjedoći tome i podatak prema kojemu su građani BiH za samo mjesec dana povećali iznos svoje štednje u bankama za 140 miliona maraka, a u godinu dana za 1,35 milijardi.

Ukupni depoziti domaćih sektora na kraju septembra 2023. godine iznosili su 30,66 milijardi KM, u odnosu na prethodni mjesec depoziti su povećani za 151,7 miliona KM (0,5%).

Rast depozita na mjesečnoj razini registriran je kod sektora stanovništva za 140,3 miliona KM (0,9%), privatnih poduzeća za 17,5 miliona KM (0,3%) i kod vladinih institucija za 28,7 miliona KM (0,6%), navode iz Centralne banke Bosne i Hercegovine. Depoziti su smanjeni kod nefinancijskih javnih poduzeća za 26,1 milion KM (1,4%) i kod ostalih sektora za 8,6 miliona KM (0,5%). Godišnja stopa rasta ukupnih depozita u septembru 2023. godine iznosila je 6,9%, što je u apsolutnom iznosu 1,98 milijardi KM. Godišnji rast depozita registriran je kod sektora stanovništva za 1,35 milijardi KM (9,5%) i kod privatnih poduzeća za 951,5 miliona KM (16,2%), dodali su u izvještaju Centralne banke BiH koje se odnosi na monetarna kretanja.

Depoziti su na godišnjoj razini smanjeni kod vladinih institucija za 183,1 milion KM (3,9%), kod nefinancijskih javnih poduzeća za 99 miliona KM (5%) i kod ostalih domaćih sektora za 42 miliona KM (2,2%). Kada je riječ o iznosima štednje pojedinih kategorija, najveći dio ukupnih depozita u bankama drže građani koji su na kraju septembra na računima imali 15,5 milijardi maraka, a slijede privatna poduzeća sa 6,8 milijardi maraka, vladine institucije s 4,5, javna poduzeća s 1,88 te depoziti ostalih sektora s 1,84 milijarde maraka.

U kontekstu nastavka rasta štednje, struka je stava kako takva pojava oslikava povjerenje u domaće banke.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...