DOBRO POZNATA LICA SA NAŠE POLITIČKE SCENE: Evo ko stoji iza velikog energetskog projekta na Vlašiću...

Direktni cilj projekta Vjetroelektrane Vlašić je proizvodnja električne energije za potrebe bosanskohercegovačkog elektroenergetskog sistema.

  • Ekonomija

  • 20. Nov. 2023  21. Nov. 2023

  • 2

Kompanija Vjetroelektrane Čardakov doo Travnik kao investitor donijela je odluku o izgradnji vjetroparka na Vlašiću, teritorija općine Travnik.

Ukupna očekivana snaga vjetroelektrane je 50 MW (10 x 5 MW), odnosno planirana je izgradnja stubova 10 vjetroelektrana.

Vlasnici kompanije Vjetroelektrane Čardakov doo su Selmo Cikotić (bivši ministar sigurnosti BiH), firma Bičakčić doo Sarajevo (iza koje stoji Edhem Bičakčić , bivši federalni premijer), firma EIB Internationale Banja Luka, te kompanija Interenergo, energetski inženjering doo . Ljubljana.

Ranije je koncesiju na ovaj projekt imala firma TLG, ali je ona prenesena na firmu Čardakov.

alt

 Na predmetnoj lokaciji nema objekata koji bi mogli utjecati na poziciju vjetroparka.

Građevinsko zemljište na kojem su planirani vjetroagregati je ugovorom o koncesiji od strane Vlade Srednjobosanskog kantona 7. marta 2022. godine, dodjeljeno firmi Vjetroelektrane Čardakov doo Travnik na korištenje u svrhu izgradnje, korištenja, građenja i održavanja postrojenja za pretvaranje energije vjetra u električnu energiju.

Otkup zemljišta bit će urađen u skladu sa Zakonom o eksproprijaciji FBiH kojim se utvrđuju uvjeti i postupak eksproprijacije nekretnina za izgradnju objekata od javnog interesa, naknade i visine naknade, rješavanje žalbi, rješavanje sporova i druga pitanja koja se odnose na postupak eksproprijacije.

Koncesiono područje za predmetne vjetroelektrane (vjetroparkove) i predviđa putnu i energetsku infrastrukturu, nalazi se na planini Vlašić.

Direktni cilj projekta Vjetroelektrane Vlašić je proizvodnja električne energije za potrebe bosanskohercegovačkog elektroenergetskog sustava.

Opći cilj projekta je unaprijediti i povećati obnovljive izvore energije u energetskom miksu Bosne i Hercegovine.

Posebna pažnja se posvećuje solarnoj i energiji vjetra, a posebno energiji vjetra na velikim nadmorskim visinama.

Strateški cilj je proizvodnja energije iz obnovljivih izvora energije ulaganjem u projekte vjetroelektrana. Samim time i vjetropark Vlašić će doprinijeti postizanju strateškog cilja i zbog toga će biti provedena kampanja mjerenja vjetra na lokaciji Vlašić s ciljem izgradnje vjetroelektrane i puštanja u rad.

(BiznisInfo)

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...