NIKŠIĆ RAZGOVARAO S OTPRAVNICOM POSLOVA AMBASADE SAD-a: Nedvojbena podrška provedbi antikorupcijske legislative

Tema sastanka bila je implementacija Zakona o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala u Federaciji BiH, donesenog 2014. godine.

  • Vijesti

  • 22. Nov. 2023  

  • 0

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić danas se u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu sastao sa otpravnicom poslova Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u našoj zemlji Deborah Mennuti, saopćio je Ured Federalne vlade za odnose s javnošću.

Tema sastanka bila je implementacija Zakona o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala u Federaciji BiH, donesenog 2014. godine.

Premijer Nikšić ovom prilikom istakao je čvrstu opredijeljenost aktuelne Federalne vlade da konačno budu napravljeni pomaci i počne puna primjena ovog zakona, kao i da što prije budu uspostavljeni posebni odjeli suda i tužilaštva Federacije BiH.

- Mi smo zahvalni na podršci koju Ambasada SAD-a pruža Vladi Federacije u svim oblastima pa tako i ovom projektu. Ambasador Michael Murphy i vaša administracija nam zaista iskazuju prijateljski odnos i ja sam posebno zainteresovan da o pitanju provedbe antikorupcijskog zakona naši zajednički napori daju rezultate što prije. Dočekala nas je u ovom mandatu činjenica da od 2014. godine na provođenju ovog zakona ništa nije urađeno. Nedopustivo bi bilo dalje čekati. Mi u Vladi FBiH predano radimo na iznalaženju moguće lokacije za smještaj posebnih odjela i očekujemo u tome i podršku federalnih pravosudnih institucija - kazao je Nikšić.

Mennuti je također naglasila zahvalnost timu koji uime Ureda premijera i Vlade Federacije radi na rješavanju ovih pitanja.

- Mi smo zaista i sretni i ponosni što možemo s vama raditi na implementaciji ovog zakona. Imamo resurse koje smo izdvojili u tu svrhu i nastavit ćemo izdvajati. Drago nam je i zahvalni smo za partnerstvo koje imamo s vašim timom. Izuzetno smo zadovoljni posvećenošću i naporima koji se ulažu te želimo da se što prije postignu konkretni rezultati i naprave naredni koraci, a kako bi provedba antikorupcijskog zakona donijela značajne promjene i napredak u oblasti vladavine prava - kazala je Mennuti.

Premijer Nikšić istakao je da se u planiranju federalnog budžeta za narednu godinu predviđaju sredstva za ovaj projekt te dodao da već postoje i druge stavke za njegovo finansiranje.

- Naš put prema Evropskoj uniji, pravna sigurnost naše zemlje i dolazak investitora ovdje podrazumijevaju nedvojbenu spremnost da se borimo protiv korupcije i organizovanog kriminala i da konačno oni ljudi koji su ogrezli u kriminalu i korupciji, za to i odgovaraju. Naš jedini cilj je da posebni odjeli suda i tužilaštva Federacije profunkcionišu i rade svoj posao najbolje što mogu i znaju. Vlada Federacije je spremna uraditi na tom planu sve što može. Jasno nam je i da onog momenta kad ti odjeli počnu raditi, naće odmah nestati korupcija i kriminal, ali znamo da je i USKOK-u u susjednoj Hrvatskoj trebalo vremena da se profilira i počne davati rezultate. Kada uspostavimo ove odjele, onda ćemo imati i adresu na kojoj stručni nosioci pravosudnih funkcija vode postupke borbe protiv korupcije i kriminala, kao i na kojoj će biti odgovorni ako te borbe ne bude - naglasio je premijer Nikšić.

Također, ovom prilikom istaknuta je opredijeljenost i za postizanje napretka u borbi protiv cyber kriminala te da se radi na iznalaženju rješenja koja će značajno unaprijediti ovu oblast.

Inače, sastanku su uz zvaničnicu američke ambasade Mennuti prisustvovali i predstavnici Ureda za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i za provednu zakona Frank Bradsher i Lejla Begtašević Radalija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...