VOŽD NA SLUŽBENOM PUTU: Milorad Dodik umjesto na suđenje otišao u Mađarsku, nakon povratka - slijedi nova drama…

Prioriteti iznad prioriteta, reforme u redoslijedu po želji SNSD-a, kod Trojke, ipak, neće proći.

  • Vijesti

  • 23. Nov. 2023  23. Nov. 2023

  • 1

Da li je posjeta Stoltenberga našoj zemlji, presudila dobrim partnerskim odnosima SNSD-a I HDZ-a, saznat ćemo nakon što se Milorad Dodik vrati sa službenog puta. Jer umjesto na ročište, zatim i na sastanak vladajuće koalicije Dodik je otišao put Mađarske. I kući se vraća sa dodatnih 10 miliona maraka za privredne projekte u RS. A vraća li se sa uslovima koje je postavio kada je krenuo.

Srijeda, dan D za državnu koaliciju. Nastavak suđenja Miloradu Dodiku u Sarajevu, a zatim sastanak partnera u Mostaru. Tako je trebalo biti, a onda je Dodik umjesto u sudnicu otišao u Mađarsku. I tako stopirao sve. Planovi propali. Ni ročišta, ni sastanka.

“Trenutno ne postoji dovoljno tema o kojima smo mogli da dogovaramo na sastancima partija koje sarađuju na nivou Savjeta ministara BiH“, poručio je Radovan Kovačević, delegat u Domu naroda BiH (SNSD).

„Sastanak će se vrlo brzo održati, tako da sva ona otvorena pitanja koja postoje između političkih subjekata koji participiraju u vlasti na državnom nivou vrlo vjerovatno će se riješiti na tom sastanku i kako bi mogli ići prema sjednici državnog Parlamenta“, smatra Albin Muslić, zastupnik SDP u Zastupničkom domu BiH.

Druga sedmica od objavljivanja Izvještaja Evropske komisije prolazi, a u BiH, čini se, ni koraka prema naprijed. Zakon o sudovima i Zakon o sprječavanju pranja novca, naznačeni su kao uslov za otvaranje pretpristupnih pregovora. Do Vijeća ministara nisu došli jer se lideri još nisu usaglasili. Sastanak je trebao biti nova prilika, ali Dodik je partnerima prije odlaska ostavio samo uslove.

Na dnevni red može da se stavi svih 14 prioriteta koje je Evropska komisija postavila pred BiH, ali da prvo treba da se rješavaju pitanja Ustavnog suda BiH, OHR-a i Izbornog zakona - Milorad Dodik, predsjednik SNSD (21.11.2023).

Prioriteti iznad prioriteta, reforme u redoslijedu po želji SNSD-a, kod Trojke, ipak, neće proći.

“Mi se ne možemo ponašati po principu švedskog stola. Ili idemo ka Evropskoj uniji, ispunjavamo sve prioritete, sve obaveze ili ne ispunjavamo i ne idemo u Evropsku uniju. To je jedan kompliciran proces i ako mi budemo išli ovim puževim korakom, jedan zakon, jedan član zakona postavljamo kao spornim ili kao uslov svega ostalog bojim se da od našeg puta ka Evropskoj uniji i skorog članstva neće biti ništa“, dodaje Muslić.

"Dodik nastavlja, naravno, u ucjenjivačkom tonu, da iznosi samo njemu poznate "prioritete": Ustavni sud, OHR i Izborni zakon, iako dobro zna da takav redoslijed i takve ideje nemaju i neće imati podršku niti u Vijeću ministara niti u Parlamentu BiH. Istovremeno, namjerno zaobilazi ostale prioritete iz Mišljenja EK za BiH, koji su uvjet za dalji napredak BiH na putu EU integracija", izjavio je Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma BiH (NiP).

Višemjesečne pregovore o istim zakonima bez rezultata dodatno bi mogla otežati potencijalna blokada Vijeća ministara BiH. I to kao ishod zategnutih odnosa SNSD-a i HDZ-a BiH. Dobrim partnerskim odnosima presudio je Stoltenberg. S njim za stolom nije bilo ministara iz RS-a. Za sastanak u takvom sastavu Dodik krivi isključivo predsjedavajuću Krišto. Taj potez partneri bi mogli naplatiti izostankom podrške u daljnjem radu.

„Takve stvari se neće tolerisati u periodu pred nama i moram da kažem da apsolutno podržavam jer to na neki način doživljavam i kao poniženje sebe lično, a i na kraju svih onih ljudi zbog kojih sam ja ovdje imenovan kao ministara finansija i trezora BiH“, kazao je Srđan Amidžić, ministar finansija i trezora BiH (SNSD).

„Takve stvari itekako moraju da dobiju odgovor. A, valjda je poznato već svima da smo mi neko ko itekako zna da da odgovor kada želi da zaštiti interese Republike Srpske“, rekao je Radovan Kovačević, delegat u Domu naroda BiH (SNSD).

S druge strane, HDZ BiH je bez komentara na optužbe iz RS-a. Je li pukla tikva između Dodika i Čovića, ili je sve samo predstava za javnost, pitanje je na koje ćemo uskoro dobiti odgovor!?

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...