DODIKU JOŠ NISU JAVILI: Nizozemskom ekstremnom desničaru čestitali Orban, AfD, Le Pen, evo šta je sve obećao...

Zaprijetio je deportacijom nizozemskih Turaka koji podržavaju Erdogana. Wilders također podržava Rusiju i Putina protiv Ukrajine.

  • Vijesti

  • 23. Nov. 2023  23. Nov. 2023

  • 6

Europski ekstremni desničari čestitali su nizozemskom kolegi Geertu Wildersu na pobjedi na jučerašnjim parlamentarnim izborima u Nizozemskoj, javljaju svjetske agencije.

Wildersu su među ostalima čestitali Francuskinja Marine Le Pen, mađarski premijer Viktor Orban, španjolska stranka Vox i njemačka Alternativa za Njemačku (AfD).

Nadmašivši sva predviđanja, Wildersova Slobodarska stranka (PVV) osvaja 37 mjesta u parlamentu od 150 zastupnika. To je za devet mjesta više od najbližeg suparnika, koalicije laburista i zelene ljevice bivšeg povjerenika EU Fransa Timmermansa, pokazuju rezultati izlazne ankete. Prednost PVV-a je daleko veća od očekivane.

Orban: Vjetrovi promjena su ovdje!

Šefica Nacionalnog okupljanja Marine Le Pen čestitala je u četvrtak Wildersu i PVV-u na "spektakularnoj" pobjedi. "Čestitke Geertu Wildersu i Slobodarskoj stranci (PVV) na spektakularnom nastupu na parlamentarnim izborima, što potvrđuje rastuću podršku odbrani nacionalnih identiteta", napisala je na društvenoj mreži X.

Mađarski premijer Viktor Orban je u čestitci Wildersu na X-u pozdravio "vjetrove promjene" u Nizozemskoj. Orban je Wildersu u telefonskom razgovoru rekao da mu je bilo važno da mu među prvima čestita.

Prethodno je na X-u napisao: "Vjetrovi promjena su ovdje! Čestitamo @geertwilderspvv na pobjedi na nizozemskim izborima!"

AfD: Svugdje u Europi građani žele političke promjene

Vođa talijanske desne stranke Liga Matteo Salvini je dao izraze potpore Wildersu, objavila je talijanska agencija Ansa. "Svugdje u Europi građani žele političke promjene", napisala je na X-u njemačka krajnje desna AfD.

Slično je ocijenio i Santiago Abascal, predsjednik krajnje desne španjolske stranke Vox. Kako je napisao na mreži X, sve je više Europljana na ulicama i pred glasačkim kutijama koji traže odbranu svojih nacija, granica i prava.

Wilders je u prvoj reakciji nakon objave rezultata parlamentarnih izbora istaknuo da će Nizozemska ponovno postati nizozemska te obećao da će njegova stranka osigurati smanjenje broja tražitelja azila. Pozvao je i druge stranke na suradnju, iako su prije izbora mnoge od njih isticale da neće s njim u vladajuću koaliciju.

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik još uvijek nije čestitao Wildersu, ali nije isključeno da će se i on uskoro oglasiti, čim ga obavijeste njegovi savjetnici.

Podsjetimo na neka od Wildersovih obećanja:

 Spriječiti islamizaciju Nizozemske.

- Zabrana Kur'ana.

- Zatvaranje džamija.

On je također gorljivi zagovornik Izraela. Evo jednog od njegovih istupa:

“Ako Jeruzalem padne u ruke muslimana, Atena i Rim će biti sljedeći. Dakle, Jeruzalem je glavna fronta koja štiti Zapad. To nije sukob oko teritorija, već prije ideološka borba, između mentaliteta oslobođenog Zapada i ideologije islamskog barbarstva. Od 1946. godine postoji nezavisna palestinska država, a to je kraljevina Jordan."

Geert Wilders je turskog predsjednika Erdogana prethodnih godina nazivao “teroristom”.

Zaprijetio je deportacijom nizozemskih Turaka koji podržavaju Erdogana. Wilders također podržava Rusiju i Putina protiv Ukrajine.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...