NIZOZEMSKI DESNIČAR I POBJEDNIK IZBORA: "Mi smo budale. Ukrajinci nam dolaze, ali ne zbog rata"

Wilders se protivi nastavku vojne pomoći Ukrajini tvrdeći da Nizozemska mora zadržati svoje oružje kako bi se obranila. Ovo je samo jedno od nekoliko pitanja u kojima se njegova krajnje desna Slobodarska stranka ne slaže s potencijalnim koalicijskim partnerima. 

  • Evropa

  • 19. Feb. 2024  

  • 1

Čelnik nizozemske krajnje desnice Geert Wilders, koji je osvojio najviše mjesta na izborima prije tri mjeseca, ali dosad nije uspio formirati novu koalicijsku vladu, rekao je danas da su Nizozemci "evropske budale" jer su prihvatili previše ukrajinskih izbjeglica, prenosi Index.hr.

Wilders se protivi nastavku vojne pomoći Ukrajini tvrdeći da Nizozemska mora zadržati svoje oružje kako bi se obranila. Ovo je samo jedno od nekoliko pitanja u kojima se njegova krajnje desna Slobodarska stranka ne slaže s potencijalnim koalicijskim partnerima. 

"Ukrajinci masovno dolaze u Nizozemsku, ne zbog rata, već zbog besplatnog smještaja, besplatne skrbi i naših poslova. Još jednom, mi smo europske budale", napisao je Wilders na X-u. Njegov komentar je reakcija na članak u Telegraafu koji govori o tome kako nizozemski središnji centar za registraciju ukrajinskih izbjeglica dostiže puni kapacitet. 

Premijer u odlasku Mark Rutte rekao je ovog vikenda da je nizozemska podrška Ukrajini dugoročno zajamčena. Rutte predviđa da Wilders neće pronaći nijednog koalicijskog partnera voljnog podržati njegov cilj smanjenja pomoći Kijevu. 

Lokalni dužnosnik je Telegraafu objasnio kako se kapaciteti pune zbog priljeva ukrajinskih muškaraca koji dolaze iz drugih država članica EU u potrazi za poslom, medicinskom njegom ili svojim obiteljima. Od početka ruske invazije na Ukrajinu prije gotovo dvije godine više od 100.000 izbjeglica iz Ukrajine došlo je u Nizozemsku.

Prema privremenom mehanizmu zaštite EU, ukrajinske izbjeglice imaju pravo putovati kroz EU kako bi živjeli i radili u bilo kojoj državi članici najmanje do marta 2025., prenosi Reuters.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...