KAKO SI VAHA, IMAŠ LI TELEVIZOR: Je li proslavljeni trener Vahid Halilhodžić ikada pogledao neku utakmicu reprezentacije Bosne i Hercegovine?!

Bez obzira što Halilhodžić odbija, vjerovatno sa puno razloga, saradnju sa ovakvim Nogometnim savezom i njegovim čelnicima, možda bi ipak (i napokon!) mogao pogledati neku utakmicu reprezentacije BiH. Ako ništa drugo, napadačima reprezentacije BiH Ermedinu Demiroviću,  Smailu Prevljaku, Harisu Tabakoviću... bi bile dragocjene analize i savjeti kakve je Vaha javno podastro nogometašima Hrvatske.

  • Sport

  • 23. Nov. 2023  23. Nov. 2023

  • 11

Znate li koja je omiljena fraza Vahida Halilhodžića, najuspješnijeg i u svijetu najpoznatijeg bosanskohercegovačkog nogometnog stručnjaka. „Kažem ja“? Da, Vaha često koristi tu poštapalicu u svojim javnim  nastupima, ali je u posljednjih nekoliko godina u prvi plan izbila jedna druga: "Nisam gledao utakmicu, ali".

Ovim riječima Halilhodžić započinje komentare gotovo svih utakmica nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine u posljednjih nekoliko godina.

"Nisam bio u mogućnosti gledati utakmicu BiH- Slovačka", komentirao je za hrvatski protal „Net hr.“ Vahid  Halilhodžić posljednju utakmicu izabranika selektora Save Miloševića. No, unatoč tome što nije gledao utakmicu, on je zaključio da je „sukus jasan-novi poraz“ i "da je situacija u bosanskohercegovačkom nogometu dno-dna".

NISAM GLEDAO, ALI...

Bosna i Hercegovina je 18. septembra ove godine u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo poražena od Islanda, nakon čega se u medijima počelo spekulirati da bi Vahid Halilhodžić mogao naslijediti tadašnjeg selektora Mehu Kodru. Evo kako je Vaha komentirao poraz i igru reprezentacije protiv Islanda.

"Nisam, gledao, bio sam na putu. Ali sve sam čuo. Čuo sam da su loše igrali, pa je nisam gledao. Sve mi to teško padne, malo se nasekiram, ne treba mi to u ovim godinama." 

Utakmice, kao i drugi televizijski sadržaji mogu se gledati na mnogo načina, u realnom vremenu, u reprizama, odgođeno.., Naravno, ukoliko vas zanimaju.

Nakon poraza Bosne i Hercegovine od Luksemburga u Zenici u junu ove godine, Vaha Halilhodžić je imao identičnu reakciju:

"Ne bih volio puno da komentarišem, jer nisam gledao“, Pa je odmah dodao: "Narod prave budalama. Kad izgubiš kod kuće protiv Luksemburga i to glatko znači da se nešto dešava."

Vahid Halilhodžić, dakle ne voli gledati reprezentativne utakmice Bosne i Hercegovine jer mu, kako kaže, porazi teško padaju i "ne trebaju mu u ovim godinama".

Da pogledamo njegove komentare onih utakmica na kojima su naši reprezentativci ostvarili pozitivne rezultate. Uspjeh  selekcije koju je tada vodio selektor Ivaylo Petev u Ligi nacija i osvajanje prvog mjesta u grupi u kojoj su bili Finska, Crna Gora i Rumunija, Vaha je javno pozdravio. Tada je bio selektor reprezentacije Maroka. „Na žalost, nisam gledao ni jednu utakmicu naše reprezentacije“, kazao je za „Dnevni avaz“ i zamolio novinara da prenese čestitke selektoru i igračima. Podsjećamo, u Ligi nacija odigrano je šest utakmica.

VIDIM, A NE GLEDAM

Prije Ivayla Peteva na klupi reprezentacije Bosne i Hercegovine nalazio se proslavljeni hrvatski nogometaš Robert Prosinečki. Koliko je poznato, Prosinečki je jedini selektor reprezentacije sa kojim se Halilhodžić sreo. Tokom jedne manifestacije u Mostaru 2018. godine Vaha je, pogađate(!) kazao: "Nisam gledao protekle utakmice reprezentacije zbog svojih obaveza, ali sjedio sam sa Prosinečkim i zaželio mu uspjeh."

Ovo je samo mali isječak iz nepreglednog broja Halilhodžićevih medijskih analiza reprezentativnih utakmica, iz kojih je konstantno samo jedno: nije uvjerio javnost da je u posljednjih desetak godina ikada pogledao ijednu utakmicu reprezentacije Bosne i Hercegovine! Nije, također, poznato da je on ikada „uživo“ prisustvovao ijednoj utakmici naše selekcije, u zemlji, ili inostranstvu.

Dobro, reći ćete, možda je čovjek zasićen nogometom, pogotovo nakon brojnih razočarenja, poniženja i nepravdi koje je kao selektor nekoliko reprezentacija doživio u posljednjih 15-ak godina.

No, dva dana nakon poraza Bosne i Hercegovine od Slovačke, utakmice koju nije mogao gledati, selekcija Hrvatske je igrala u Zagrebu protiv Armenije i pobjedom od 1-0 se  plasirala se na Evropsko prvenstvo u Njemačkoj.

Tu su utakmicu gledatelji širom svijeta mogli pratiti na istim televizijskim kanalima i platformama koji su dva dana ranije prenosili susret naše reprezentacije i Slovačke iz Zenice.

U razgovoru za hrvatske medije Vahid Halilhodžić je kazao da je utamicu igranu na Maksimiru pratio pažljivo i analitički. "Za vodeći gol je Budimir na pravi način utrčao na centaršut Sose, U nekoliko navrata, u ranijim akcijama baš sam zamjerio Budimiru, koji izvanredno skače, jaka mu je strana igra glavom, ali mora se naviknuti da ulazi prema lopti", bio je vrlo detaljan i precizan veliki nogometni stručnjak koji je i sam svojevremeno bio jedan od najboljih napadača u bivšoj Jugoslaviji.

Bez obzira što Halilhodžić odbija, vjerovatno sa puno razloga, saradnju sa ovakvim Nogometnim savezom i njegovim čelnicima, možda bi ipak (i napokon!) mogao pogledati neku utakmicu reprezentacije BiH. Ako ništa drugo, napadačima reprezentacije BiH Ermedinu Demiroviću,  Smailu Prevljaku, Harisu Tabakoviću... bi bile dragocjene analize i savjeti kakve je Vaha javno podastro nogometašima Hrvatske.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...