ŠPANSKI PREMIJER NUDI RJEŠENJE: "Stvaranje palestinske države je najbolji način da se postigne mir"

Sanchez je ovo izjavio prvog dana svoje dvodnevne posjete Izraelu, Zapadnoj obali i Egiptu s belgijskim premijerom Alexanderom de Crooom.

  • Evropa

  • 23. Nov. 2023  

  • 0

Španski premijer Pedro Sanchez rekao je da izraelski odgovor na prošlomjesečne Hamasove "strašne" napade ne može uključivati "smrt nevinih, uključujući hiljade djece", te je ponovio da stvaranje palestinske države uz Izrael ostaje najbolji način da se donijeti mir i sigurnost regionu, javlja Guardian.

Sanchez je ovo izjavio prvog dana svoje dvodnevne posjete Izraelu, Zapadnoj obali i Egiptu s belgijskim premijerom Alexanderom de Crooom.

Govoreći jutros dok se sastajao s izraelskim predsjednikom Isaacom Herzogom, španski premijer je izrazio saučešće zbog zločina Hamasa, ali je rekao da to ne mogu opravdati smrt nevinih ljudi.

“Španija dijeli bol Izraela zbog užasnih događaja od 7. oktobra”, rekao je on u komentarima koje je prenio El País.

“Izrael ima pravo da se brani, ali mora poštovati međunarodno pravo. Njegov odgovor ne može uključivati smrt nevinih, uključujući hiljade djece. Moramo zaustaviti ovu humanitarnu katastrofu i zaustaviti patnju Palestinaca. Civili moraju biti zaštićeni. Moramo tražiti humanitarni prekid vatre”, rekao je on.

Sanchez je rekao da bi palestinske vlasti trebale preuzeti kontrolu nad Gazom kada se rat završi, te da je potrebno implementirati rješenje o dvije države.

Pozvao je da se što prije održi međunarodna mirovna konferencija, te dodao: “Moramo postići uspostavljanje održive palestinske države. Izraelci i Palestinci imaju pravo da žive u miru i sigurnosti”.

Kako navodi Guardian, očekuje se da će se Sanchez i De Croo sastati s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abasom poslijepodne, prije nego što otputuju u Egipat na razgovore s predsjednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...