PLAVA KARTA I TRI KORAKA: Novi zakon u Njemačkoj ubrzat će iseljavanje iz Bosne i Hercegovine

Prve promjene su stupile na snagu od 18. novembra 2023. godine.

  • Evropa

  • 25. Nov. 2023  

  • 1

Njemačkim poslodavcima nedostaju radnici i stručnjaci: u IT sektoru, kao i u sektoru njege, obrtništvu, tehnologiji, logistici i mnogim drugim djelatnostima, piše Deutsche Welle.

„Zakon o daljem razvoju kvalificirane imigracije”, koji je ljetos usvojen, ima za cilj smanjiti prepreke za useljavanje radnika i stručnjaka iz takozvanih trećih zemalja, odnosno zemalja izvan Evropske unije.

Nova pravila će stupiti na snagu u tri koraka, kako bi se nadležne institucije na vrijeme pripremile. Ta pravila se mogu pronaći na stranici savezne vlade za kvalifikovane radnike iz inostranstva, na njemačkom, engleskom, španskom i francuskom jeziku, piše DW.

Prve promjene su stupile na snagu od 18. novembra 2023. godine

S Plavom kartom EU-a odmah se može imigrirati u Njemačku – bez provjere jesu li građani EU-a ili Njemačke na raspolaganju i bez dokaza o poznavanju jezika. Novo ograničenje zarade je smanjeno na 40.000 eura za deficitarna zanimanja i početnike u karijeri i nešto manje od 44.000 eura za sve ostale profesije (podatak iz 2023. godine).

Jedan od najboljih gastroenterologa u BiH napustio UKC i otišao u Njemačku

Proširuje se lista deficitarnih zanimanja i uključuje između ostalog vaspitače i medicinske sestre i tehničare. Kompletna lista je ispisana na četiri stranice.

Do sada su to bile profesije u oblasti – matematika, informatika, prirodne nauke, inženjerstvo i medicina. Za IT sektor važi da čak i stručnjaci bez visokog obrazovanja mogu dobiti Plavu kartu EU-a, ako prilože dokaz o radnom iskustvu od najmanje tri godine.

Pravo na boravak, manje ograničenja

Kvalifikovani radnici i osobe s akademskim obrazovanjem, koje ispunjavaju sve uslove, od sada – imaju pravo – na stjecanje boravišne dozvole. Do sada su nadležne institucije o tome mogle samostalno odlučivati.

Pored toga, ukida se ograničenje za rad u oblasti zanimanja koje je osoba učila ili studirala. Školovana mehaničarka, na primjer, može raditi i u logistici. Izuzetak su tzv. regulisane profesije u medicini, pravu ili obrazovanju.

Profesionalni vozači će lakše dobivati odobrenje od Savezne agencije za rad. Ukidaju se obaveza poznavanja jezika i provjera prioriteta.

Dodatne promjene bi trebalo da stupe na snagu u martu sljedeće godine.

Imigracija s radnim iskustvom

Priznavanje stručnih kvalifikacija u Njemačkoj, koje je ranije često predstavljalo birokratsku prepreku, može biti izuzeto za stručnjake s radnim iskustvom.

Kao radna snaga u Njemačku mogu emigrirati oni koji imaju priznatu stručnu diplomu u zemlji porijekla i najmanje dvije godine radnog iskustva. To bi trebalo da ubrza čitavu proceduru. Izuzetak su opet tzv. regulisane profesije u medicini, pravu ili obrazovanju. IT stručnjacima nije potrebna diploma.

Partnerstvo za priznavanje stranih stručnih kvalifikacija

Svako kome je potrebna dodatna kvalifikacija u Njemačkoj da bi mu bila priznata diploma, ubuduće će moći da ostane u Njemačkoj do tri godine. Kandidatima je pritom dozvoljeno da pored rada na kvalifikaciji – dodatno rade do 20 sati sedmično.

Ako poslodavci u Njemačkoj i kandidati iz trećih zemalja sklope partnerstvo za priznavanje diploma, kvalifikovani radnici mogu direktno doći u Njemačku i početi da rade dok traje postupak. Boravak se može produžiti do tri godine. Uslov je najmanje dvije godine stručne spreme i osnovno poznavanje njemačkog jezika (A2).

Pored medicinskog osoblja (sestara i tehničara), ubuduće će pristup njemačkom tržištu rada biti omogućen i pomoćnom medicinskom osoblju s manje od tri godine stručnog školovanja u oblasti medicinske njege.

Pravila za dolazak porodica

Ako supružnici i maloljetna djeca žele da se presele u Njemačku, određeni kvalifikovani radnici više ne moraju da podnose dokaz o „dovoljnom” stambenom prostoru, odnosno kvadraturi stana. Osim toga, ako dozvolu boravka dobiju nakon marta 2024. oni takođe mogu dovesti svoje roditelje ili roditelje svog supruga ili supruge.

Planirano je da preostale promjene stupe na snagu u junu 2024.

Traženje posla s „kartom šansi”

U junu će biti uvedena takozvana „karta šansi” (Chancenkarte) sa sistemom bodovanja. S njom će ljudi u potrazi za poslom moći da dođu u Njemačku na godinu dana – pod uslovom da im je egzistencija osigurana.

Svako ko može da dokaže da je stručna kvalifikacija ekvivalentna s njemačkom smatra se kvalifikovanim radnikom i dobija karticu bez ikakvih dodatnih uslova. Za sve ostale je potrebna fakultetska diploma ili najmanje dvogodišnja stručna kvalifikacija, kao i osnovno poznavanje njemačkog jezika (A1) ili znanja engleskog jezika (B2).

Pored toga, dodjeljuju se bodovi za radno iskustvo, priznavanje kvalifikacija u Njemačkoj, godine života, poznavanje njemačkog i engleskog jezika, povezanost s Njemačkom i potencijal partnera ili supružnika koji dolazi.

Radnicima s takvom „kartom šansi” omogućeno je da rade i do 20 sati sedmično, a dozvoljen je i probni rad. „Karta šansi” se može produžiti do dvije godine ako postoji ugovor o radu za kvalifikovano zaposlenje.

Pravilo za zapadni Balkan

Još jedna regulativa odnosi se na građane zemalja zapadnog Balkana. Takozvano pravilo za zapadni Balkan za zapošljavanje radnika iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije, uvedeno još 2016., sada važi na neodređeno vrijeme. Godišnji kontingent će od juna 2024. biti povećan na 50.000 radnika.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...