NASTAVAK APARTHEJDA NAD BOŠNJACIMA HERCEGOVINE: HDZ-ov gradonačelnik Smiljan Vidić lažima javno ponizio imame iz Čapljine (VIDEO)

Imami MIZ Čapljina smatraju da je cilj ovakvih neprimjerenih izjava unošenje smutnje i podjela među muslimanima Čapljine i stvaranje nepovjerenja u rad samih imama i institucije Islamske zajednice na području ovog grada.

  • Vijesti

  • 25. Nov. 2023  25. Nov. 2023

  • 5

Imami Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Čapljina pozvali su gradonačelnika ovog grada dr. Smiljana Vidića da prestane sa neprimjerenim izjavama prema njima i najstarijoj instituciji Bošnjaka muslimana Čapljine, Medžlisu Čapljina, koji godinama diskriminira po pitanju raspodjele budžetskih sredstava koja se odnose na rad vjerskih zajednica i kroz prava po pitanju korištenja vakufske imovine i njenog povrata Islamskoj zajenici.

Imami podsjećaju da je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Čapljina održanoj u četvrtak 23.11.2023. godine, jedna od tačaka dnevnog reda bila usvajanje budžeta za 2024 godinu, piše Politički.ba.

Na prijedlog vijećnika Amara Vilogorca da se u budžet Grada Čapljine uvrsti institucija Medžlisa Islamske zajednice Čapljina, gradonačelnik dr. Smiljan Vidić je odgovorio da da predlaže da "religijske usluge" ne ulaze u budžet, prenosi Preporod.

"Religijske usluge, predlažem da to ne ulazi u proračun, ja sam jednom ovdje, mislim pokušao pojasniti moj stav da u proračun ne može ući Medžlis Islamske zajednice kao nekakav analitički kod, ali to ne znači da lokalni imami neće dobijati pomoć, jer su je dobijali i ranije, a da se iz proračuna novac usmjerava Medžlisu Islamske zajednice Čapljine to ne, a lokalnim imamima naravno kao što je i do sada bilo, a oni jako dobro znaju kako to funkcionira", kazao je gradonačelnik Vidić.

Imami MIZ Čapljina smatraju da je cilj ovakvih neprimjerenih izjava unošenje smutnje i podjela među muslimanima Čapljine i stvaranje nepovjerenja u rad samih imama i institucije Islamske zajednice na području ovog grada.

"Gradonačelnik je u svome odgovoru iznio jednu veliku laž kako će on "pomagati lokalne imame kao i do sada, a imami naime znaju kako to funkcionira”. Gradonačelniče Vidiću, vi ste u vašem odnosu prema instituciji Medžlisa Islamske zajednice Čapljina s vašim nečasnim radnjama i izjavama prešli svaku ljudsku granicu ponašanja, a posebno sa ovom vašom sramnom izjavom da vi pomažete lokalne imame", poručili su imami.

Gradonačelnika su podsjetili da Medžlis Čapljina ima sedam uposlenih imama koji djeluju na prostoru grada, da je svaki imam materijalno osiguran i to ne zahvaljujući gradonačelniku i budžetu Grada Čapljina iz kojeg na račun Medžlisa nije uplažena nijednu marka zadnjih nekoliko godina, nažalost, nego zahvaljujući članovima Medžlisa Islamske zajednice Čapljina, višim organima Islamske zajednice i višim organima vlasti.

"Vaš odnos kao gradonačelnika prema jednoj od najvažnijih institucija Grada Čapljine, a posebno prema njenim uposlenicima, imamima Medžlisa Islamske zajednice Čapljina, koji su svim građanima našega grada bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, uvijek na usluzi u svako vrijeme, krajnje je sraman i nečastan. Mi imami kao i institucija koju predstavljamo, poštujemo legalno izabrane organe vlasti, pa i Vas kao gradonačelnika Čapljine i uvijek smo spremni na korektnu saradnju što i od Vas očekujemo, da poštujete nas i legalno izabrane ljude koji predvode našu zajednicu, na čiji izbor ne može uticati niko osim naših članova i organa koji su u svom radu nezavisni od bilo čijeg uticaja", naveli su imami MIZ Čapljina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...