ADVOKAT ANTO NOBILO: "Postupak protiv Dodika isključivo politički, cilj ukloniti ga iz političkog života" (VIDEO)

"Shvatam da se nakon potpisivanja Dejtona, mogla očekivati nestabilnost, i shvatam da je visoki predstavnik imenovan kako bi pomogao razvoju BiH. Međutim, nije logično, i sa apsekta međunarodnog prava je neprihvatljivo, da takva situacija ostane 28 godina", navodi Nobilo

  • Vijesti

  • 25. Nov. 2023  

  • 9

Tokom gostovanja u podkastu "Granica postoji" Alternativne televizije, advokat Anto Nobilo, jasno je poručio da je postupak koji se vodi protiv predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika isključivo politički, te da ima za cilj samo jedno, a to je maknuti ga iz političkog života.

"To je predmet koji se ne može odbiti. Sa aspekta pravne struke, on je interesantan. Znam da u BiH, to ima političko značenje. Međutim, ja ga gledam sa pravnog stanovištva. Tu su interesantna pravna pitanja koja će trebati riješiti. Nije za pohvalu, ali nisam do kraja bio svjestan u kavkim okolnostima funkcioniše BiH. Znam da je visoki predstavnik važan, da utiče na političke događaje, da koordiniše. Izmaklo mi je to, da on donosi zakone. A pogotovo da ih nameće, to me je šokiralo. Shvatam da se nakon potpisivanja Dejtona, mogla očekivati nestabilnost, i shvatam da je visoki predstavnik imenovan kako bi pomogao razvoju BiH. Međutim, nije logično, i sa apsekta međunarodnog prava je neprihvatljivo, da takva situacija ostane 28 godina", navodi Nobilo te dodaje:

"S jedne strane međunarodna zajednica je bila zainteresovana za uspostavu mira, ali ne i do kraja za rekonstrukciju i stvaranja Bosne i Hercegovine kao funkcionalne države. Smatram da je u konačnici međunarodna zajednica kriva, što BiH nije postala funkcionalna. A to ne može biti ako imate visokog predstavnika, ako imate međunarodne sudije, strance koji sude. To je neprihvatljivo za jednu suverenu evropsku državu. BiH je ciljano stvorena da ne bude funkcionalna", ističe advokat.

Nobilo naglašava da je postupak koji se vodi protiv Milorada Dodika isključivo politički.

"Ovaj postupak je politički postupak i to treba jasno reći. Cilj je politički. Imate političara koji se zove Milorad Dodik, njegova funkcija je predsjednik RS. Šta je cilj? Pa njega maknuti iz političkog života. Krivično pravni postupak je samo sredstvo za ostvarivanje političkog cilja. Politički procesi nisu ono što krase demokratsko društvo. Taj politički postupak, treba pretvoriti u bumerang", zaključio je Nobilo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...