NOBILO ŠIRI PANIKU U SRBIJANSKIM MEDIJIMA: „Presuda Dodiku bila bi presedan s velikim političkim posljedicama…“

On je kazao da je eliminacija političkih protivnika kroz sudske postupke karakteristika autokratskih režima.

  • Vijesti

  • 14. Apr. 2024  14. Apr. 2024

  • 5

Kada bi Milorad Dodik kao izabrani predstavnik Republike Srpske bio proglašen krivim pred Sudom BiH, to bi značilo da sud duboko prodire u izvršnu vlast, smjenjuje predsjednika entiteta i poništava volju naroda izraženu na izborima, što bi bio presedan sa velikim političkim posljedicama, ocijenio je Dodikov advokat Anto Nobilo.

Nobilo je naveo da sve pravne analize ukazuju na to da visoki predstavnik Schmidt forsira faktičke izmjene Ustava bez Ustavom propisane procedure i da je odlučio da pomjeri svog političkog protivnika kroz krivični postupak.

"Sam je dopisao krivični zakon i zatražio krivični progon svog političkog protivnika. Na taj način je ključne političke probleme kanalisao u krivični sudski postupak i očekuje da sud eliminiše iz političkog života njegovog političkog protivnika", rekao je Nobilo.

On je kazao da je eliminacija političkih protivnika kroz sudske postupke karakteristika autokratskih režima.

Nobilo je naveo da ne zna kako Schmidt misli da autokratskim metodama razvija demokratiju u BiH?

"Dakle, cilj ovog postupka je čisto politički, to jest eliminacija Dodika iz političkog života BiH, i to niko ne može poreći", rekao je Nobilo za beogradsku "Politiku".

On je naveo da u BiH postoji očit sukob između visokog predstavnika i Republike Srpske oličene u njenom predsjedniku Dodiku koji se svodi na pitanje tumačenja Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH.

"Sve pravne analize ukazuju mi da Šmit forsira faktičke izmjene Ustava bez Ustavom propisane procedure. S druge strane, Dodik i rukovodstvo Republike Srpske pokušavaju da brane izvorni Ustav BiH za koji smatraju da je garant određene stečene lokalne autonomije Republike Srpske", rekao je Nobilo.

On smatra da je pozadina ovog zaoštravanja u ovlaštenjima o pitanju kome pripadaju prirodna bogatstva.

"To su legitimna politička pitanja, ali ih treba riješiti na Ustavom i zakonima propisani način političkim putem", naveo je Nobilo.

Njegov stav i stav advokata Gorana Bubića, koji takođe zastupa Dodika, jeste da predsjednik Republike Srpske nije učinio krivično djelo i da bi sud trebalo da ga oslobodi.

-Osnovni pravac odbrane u postupku koji je protiv Dodika pokrenut zbog nepoštovanja odluka Christiana Schmidta je dokazivanje da Schmidt ni po Dejtonskom sporazumu, a ni po Bonskim ovlaštenjima nema mogućnost da donosi zakone, pogotovo ne krivične, kao i da Schmidt nije izabran u skladu sa međunarodnim pravom.

Ako sud ipak zauzme stav da Schmidt ima pravo da donosi krivični zakon, odbrana će biti svedena u krivičnopravne okvire i dokazivaće se da je Dodik, eventualno, počinio nepoštovanje Schmidtovih odluka prije nego je Schmidtov zakon stupio na snagu.

Krivični zakon ne može retroaktivno djelovati, kazao je Nobilo.

On je dodao da će se dokazivati da to "nepoštovanje" nema sve potrebne karakteristike da bi bilo krivično djelo.

-Stepen krivice Dodika koji samo izvršava svoja ustavna ovlaštenja je mali, a djelo nije izazvalo štetne posljedice.

Riječ o djelu malog značaja koje onda ne može uopće da bude krivično djelo i treba znati da Dodika krivično gone zbog nepoštovanja Schmidtovih odluka, a taj član krivičnog zakona napisao je Schmidt osobo.

Kada bi Dodik kao izabrani predstavnik Republike Srpske bio proglašen krivim, otvorila bi se mogućnost izricanja mjere zabrane obavljanja bilo koje političke ili državne funkcije i na taj način on bi bio eliminiran iz političkog života u BiH.

U svakom slučaju dobili bismo situaciju da sud duboko prodire u izvršnu vlast i da smjenjuje predsjednika entiteta i tako poništava volju naroda izraženu na posljednjim izborima. Bio bi to veliki presedan sa isto tako velikim političkim posljedicama, smatra Nobilo.

On kaže da će odbrana pokušati da dokaže da Schmidt nije imenovan u proceduri predviđenoj međunarodnim sporazumima, da nema zakonodavna ovlaštenja i da postupa suprotno Ustavu BiH.

"Došlo je vrijeme da se potpuna vlast vrati narodu. Ja uvijek iskreno vjerujem u snagu naroda koji preko svojih izabranih predstavnika mogu riješiti svaki problem u BiH. Uostalom, vlast proizilazi iz naroda i pripada narodu kao zajednici slobodnih i ravnopravnih državljana. Ne može BiH ući u ЕU sa visokim predstavnikom kao kolonijalnim guvernerom", zaključio je Nobilo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...