ISPRAVKA: Protest ispred McDonald’sa u Francuskoj nema veze s Gazom

NAPOMENA: Na portalu "Slobodna Bosna" 25. 11. 2023. godine objavljen je članak pod naslovom "RASTE OTPOR PREMA PROIZRAELSKIM KOMPANIJAMA: Pred McDonalds u Francuskoj istresli stajsko đubre (VIDEO)". Činjenica je da se istresanje đubriva dogodilo, ali to nema nikakve veze sa protestom protiv podrške Izraelu već zbog protivljenja korištenju mesa iz uvoza.

  • Evropa

  • 25. Nov. 2023  01. Dec. 2023

  • 0

Snimak istresanja đubriva ispred jednog McDonald’sovog objekta je nastao 24. novembra 2023. godine u Vesoulu, u istočnoj Francuskoj, gdje je tog dana održan protest protiv lanaca brze hrane McDonald's i Burger King.

Portal L'est Republicain tog je dana objavio članak u kome izvještava da farmeri bacaju tone đubriva ispred dva restorana brze hrane u Vesoulu. Kako se navodi, tridesetak traktora stiglo je u petak ujutru na parking McDonald’sovog objekta, gdje su na prilaz i okolinu bacili tone đubriva, a onda su se uputili prema Burger Kingu.

Razlog istresanja đubriva ispred restorana je korištenje uvoznog mesa za proizvodnju hamburgera, što je istaknuto i u saopštenju Federalnog saveza poljoprivrednih sindikata (FDSEA) Gornje Saône. 

Oni u saopštenju, između ostalog, navode da Burger King i McDonald’s “masovno uvoze strano meso (oko 50%) za proizvodnju hamburgera”. Uz saopštenje, objavljene su i fotografije s ovog događaja.

Iz svega navedenog jasno je da događaj nema nikakve veze s ratom u Gazi, kako je to predstavljeno u analiziranim člancima. Ovo nije prvi put da McDonald’s bude predmet dezinformacija u kontekstu sukoba u Gazi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...