AIDA BARUČIJA KATEGORIČNA: "Staša Košarac mora biti smijenjen"

Slučaj supruge ovog funkcionera "je eklatantan primjer kulture ignoriranja nasilja nad ženama od strane institucija BiH".

  • Politika

  • 26. Nov. 2023  

  • 1

Zastupnica Bosanskohercegovačke inicijative Kasumović Fuad, Aida Baručija, potpisnica je inicijative 10 poslanica i poslanika kojom se od Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine zahtjeva smjena ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine

Uz nju, inicijativu su potpisale i Elvisa Hodžić (NES) i Mira Pekić (PDP).

U razgovoru za Politicki.ba Baručija, koja je bila jedina zastupnica iz bloka vladajuće većine, objašnjava svoje motive potpisivanja inicijative za smjenu Košarca.

"Nakon jednoglasnog usvajanja Rezolucije o spriječavanju svih oblika nasilja nad ženama i uznemiravanja žena u BiH na sjednici Parlamenta 20. 11. 2022., te ponude od strane 10 zastupnika za potpisivanje inicijative o smjeni ministra vanjska trgovine nije bilo nikakvog razloga da istu ne potpišem", kaže ona

Obrazlažući razloge za stavljanje potpisa, ona ističe: 

"U obrazloženju inicijative jasno je naglašena borba bivše supruge ministra Košarca protiv nasilja koje je vršio nad njom, te odbijanje institucija kojima se obratila da je zaštite. 

Njen slučaj je eklatantan primjer kulture ignoriranja nasilja nad ženama od strane institucija BiH", kaže Baručija.

Jedina zastupnica Kasumovićeve stranke u državnom parlamentu posebno podsjeća da je slučaj porodičnog nasilja Košarca pomenut čak i "u izvještaju State Departmenta Vlade SAD o stanju u BiH za 2022. godinu".

Upitana kako gleda na reakcije nakon što je inicijativa objelodanjena, ne samo Dodika i njegovog SNSD-a, već i iz stranaka Trojke, koju je BHI KF podržavala, Baručija je kratko odgovorila:

"Kao ženi - potpisivanje inicijative je bila moja moralna odluka.

Ne bih se ostvrtala na reakcije SNSD-ovaca i Trojke. 

Iza svog potpisa stojim, kao i Predsjedništvo stranke čiju sam podršku dobila", poručila je. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...