LAVROV O DOLASKU U SKOPLJE: “Ako nam neko priđe, mi nikada ne bježimo i ne krijemo se”

“Očigledno, Bugarska je obećala Makedoniji da otvori svoj vazdušni prostor, ako se to desi, onda ćemo mi biti tamo. Da vidimo”, rekao je Lavrov na konferenciji u Moskvi.

  • Regija

  • 27. Nov. 2023  

  • 0

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u ponedjeljak (27. novembra) da će prisustvovati sastanku OSCE-a u Sjevernoj Makedoniji ako Bugarska otvori svoj vazdušni prostor i da su neke zapadne zemlje već zatražile sastanke s njim.

“Očigledno, Bugarska je obećala Makedoniji da otvori svoj vazdušni prostor, ako se to desi, onda ćemo mi biti tamo. Da vidimo”, rekao je Lavrov na konferenciji u Moskvi.

Napomenuo je da je već imao nekoliko zahtjeva za sastanke, uključujući i od zapadnih zvaničnika.

“Ako nam neko priđe, mi nikada ne bježimo i ne krijemo se”, dodao je šef ruske diplomatije.

Prethodno je Vlada Makedonije odlučila da ukine zabranu preleta ruskog aviona koja bi omogućila ruskoj delegaciji, uključujući šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, da sleti u Skoplje, nakon što su ministarstva odbrane i spoljnih poslova dali odobrenje za to, javlja Radio Slobodna Evropa.

“Sjeverna Makedonija nije dobila nikakvo obećanje od Bugarske da će Sofija otvoriti svoj vazdušni prostor za avion ruskog ministra spoljnih poslova Lavrova da dođe u Skoplje na Ministarski savjet OSCE-a. Bugarska ili Grčka treba da odluče da li će jedna od njih ukinuti sankcije za ruske letove ili dozvolit će samo Lavrovljevom avionu da leti u njihovom vazdušnom prostoru“, rekli su izvori iz Ministarstva spoljnih poslova Sjeverne Makedonije za Radio Slobodna Evropa.

Ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani je prije dva dana rekao da pregovara sa Bugarskom i Grčkom da dozvole prelet i da ne vidi razlog zašto to ne bi dozvolili.

“Ako donesemo odluku, ne vidim zašto ne bi bila prihvaćena. Odluka EU je jasna i u njoj se kaže ‘sa izuzetkom događaja vezanih za OSCE i druge međunarodne organizacije’, jer je Lavrov bio u Njujorku, ali u Ujedinjenim nacijama, a ne u SAD-u. Moramo da napravimo tu razliku između bilateralne i multilateralne prirode posete”, dodao je Osmani.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...