TAHIROVIĆ O DANAŠNJOJ ODLUCI VIJEĆA MINISTARA: "Nastavit će se progon pripadnika ARBiH i MUP-a!"

"U narednom periodu (dvije godine) do kraja 2025. godine, kako se planira usvojenom informacijom, procjenjujemo da će se nastaviti hajka na pripadnike ARBiH i MUP i onda će se okončati progoni zločinaca u BiH”, ističe Tahirović.

  • Društvo

  • 27. Nov. 2023  

  • 0

Predsjednika Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović komentarisao je za novinsku agenciju Patriju današnju odluku Vijeća ministara BiH da usvoji Informaciju Ministarstva pravde o zaključku Nadzornog tijela za praćenje provedbe Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Podsjećamo, na sjednici je prihvaćen prijedlog ovog nadzornog tijela da se za dvije godine produži provedba starteškog cilja I Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina koji glasi "Procesuirati najsloženije i najprioritetnije predmete ratnih zločina pred Sudom Bosne i Hercegovine i Tužilaštvom Bosne i Hercegovine, a ostale predmete pred pravosudnim tijelima entiteta i Brčko distrikta BiH sve do kraja 2023. godine" tako da bi se krajnji rok provedbe produžio do kraja 2025. godine. U Informaciji se navodi kako dosadašnja dinamika rješavanja predmeta ratnih zločina i broj preostalih neriješenih predmeta ratnih zločina pred pravosuđem BiH ukazuju na nemogućnost njihova rješavanja u postavljenom roku do konca ove godine.

"Vijeće ministara BiH je usvajajući Informaciju Ministarstva pravde o zaključku Nadzornog tijela za praćenje provedbe Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina ozvaničilo uspostavljene opstrukcije i blokade i najavilo kraj progona ratnih zločinaca.

Naime, usvajanjem prijedloga nastavka procesuiranja ratnih zločina isključivo po osnovu samo jednog cilja odnosno po složenosti predmeta i to do 2025. godine, bez usvajanja informacije o sudbini cca 300 predmeta anexa B Revidurane Strategije je i definitivni pokušaj da se sa 2025. godinom osujeti dalji progon ratnih zločinaca. Predmeti anexa B su poznati kao predmeti A kategorije haškog tribunala i skoro svi predmeti su protiv lica srpske i hrvatske nacionalnosti”, istakao je Tahirović za Patriju.

Kako kaže, ostatak revidirane strategije se u informaciji odbacuje i nije više obavezujući za Tužilaštvo BiH ali i za ostala tužilaštva u BiH, što je jasan pokazatelj koliko Bošnjaci u institucijama BiH površno prilaze riješavanju bilo kojeg problema pa i problema ratnih zločina.

“Zanemarivanjem Anex B revidirane strategije kojom je predviđeno procesuiranje predmeta sa A lista haškog tribunala, Vijeće ministara BiH je praktično omogućilo da se preko 300 predmeta A liste haškog tribunala baci u korpu za smeće i ti predmeti praktično nikada neće ni biti procesuirani. U narednom periodu (dvije godine) do kraja 2025. godine, kako se planira usvojenom informacijom, procjenjujemo da će se nastaviti hajka na pripadnike ARBiH i MUP i onda će se okončati progoni zločinaca u BiH”, ističe Tahirović.

Navodi i da su više od deset godina upozoravali i na jedvite jade praktično “ugurali” A listu kroz Anex B revidirane strategije, međutim, sve je to uzalud.

“Tražimo od Vijeća ministara BiH hitnu informaciju o realizaciji predmeta iz anexa B, imajući u vidu da je anex B odlukom Vijeća ministara BiH bio prioritet. Tražimo promjenu zaključaka, jer treba ponovo biti naglašen prioritet rada na predmetima anexa B i utvrditi odgovornost za propuste i nerad na anexu B, te tražimo da se zaključkom Vijeća ministara BiH jasno navede da državna strategija i progon ratnih zločinaca nikada neće prestati u BiH, bez obzira na blokade, opstrukcije i negiranja naslijeđa Suda u Hagu”, zaključio je Tahirović.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...