MIRO LAZOVIĆ, OTVORENO: „Sa jednom rečenicom na spomeniku na Kazanima čuvali bi dignitet države i Armije RBiH, Benjamina Karić to ne razumije..."

Jedan od najiskusnijih političara na bh. sceni također je govorio i u vezi sa natpisom na Vijećnici te je uputio poziv sarajevskoj gradonačelnici Benjamini Karić.

  • Politika

  • 30. Nov. 2023  

  • 3

Miro Lazović, bivši predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine, smatra da bi se trebao promijeniti natpis na Kazanima, gdje su pojedini pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine ubili nevine sarajevske civile, većinom Srbe, koji su kasnije uhapšeni i procesuirani.

Kako je Lazović kazao u Pressingu na N1, sa samo jednom rečenicom "napravila bi se jasna distinkcija od Republike Srpske i Srbije koji kriju svoje zločince i veličaju ih".

Jedan od najiskusnijih političara na bh. sceni također je govorio i u vezi sa natpisom na Vijećnici te je uputio poziv sarajevskoj gradonačelnici Benjamini Karić.

Dodik je napao Bogićevića i Pejovića vrijeđajući ih da nisu “pravi” Srbi? I vas su zvali izdajnikom?

-Mislim da mu to nije trebalo. Mora shvatiti da postoje pojedinci koji drugačije misle od njega, koji neće da se etnički svrštavaju i koji imaju građansku svijest. Oni nas guraju u etničke okove. Mislim da će se on stiditi te izjave vrlo brzo.

Vi ste kritikovali gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić zbog njenog stava o pločama na Vijećnici. Rekli ste da umjesto “srpskih zločinaca” treba stajati “pripadnici VRS-a”. Kritikovali ste je i zbog natpisa na Kazanima?

-Dao sam jedan tekst na društvenim mrežama jer me strašno ljuti kao nekoga ko je rat proveo u BiH. Samo nam istina može pomoći. Natpis na Kazanima je bježanje od istine. Moja inicijativa da se promijeni natpis na Vijećnici nikada nije provedena.

Zašto?

-Zbog isteka našeg mandata. Treba trezveno sjesti i naći način koji će odgovarati istini. Haški sud je ocijenio paljenje Vijećnice na adekvatana način. Što se tiče Kazana da se sa samo jednom poetskom rečenicom pobroje ljudi, a da se ne kaže ko ih je ubio?! Nama je potrebna samo istina, na istinu dolazi pravda, na pravdi praštanje i pomirenje i onda možete ići u budućnost. Ne smijemo se ponašati kao predstavnici iz Republike Srpske koji kriju svoje zločine. Zašto je bitno da stoji rečenica da su nevine civile, građane Sarajeva, ubili pojedini pripadnici 10. motorizovane brigade Armije RBiH, koji su odlukom Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine u oktobru 1993. uhapšeni i procesuirani. To je rečenica koja pravi jasnu distinkciju nas od Republike Srpske i Srbije koji kriju svoje zločince i veličaju ih. Mi imamo moral i etiku da se suočimo sa svojim zločinima, tako bi čuvali dignitet države i Armije RBiH.

Da li vam je ikad odgovorila Karić?

-Nije. Mene čudi što i rukovodstvo SDP-a nije reagovalo. Pozivam Karić da sama pokrene tu inicijativu u vezi sa izmjenama natpisa na ploči na Kazanima.

Pojedini srpski političari ne žele ući u Vijećnicu?

-Nemam ja otpora prema natpisu na Vijećnici, znam da su to uradili zločinci iz srpskog naroda, ali ja ovo govorim kao političar. Te stvari Benjamina ne razumije. Politika otvara prostore i pokreće dijalog, nemojmo ga zatvarati. Ja ovo (u vezi Kazana i Vijećnice) ne govorim kao Srbin, već kao Bosanac.

Zovu li vas gdje, lokalni izbori su naredne godine?

-Moram reći da sam pred Opšte izbore imao više poziva, ali nisam prihvatio. Ja sam socijaldemokrata i ne mogu ništa drugo biti. Bilo je nekih kontakata sa SDP-om, ali me sadašnj lider (Nermin Nikšić) nije zvao. Zvali su me desni, kao i stranke centra – moram priznat. Ali ja mogu samo biti socijaldemokrata. Moja aktivnost je da se okupe svi socijaldemokrati.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...