LAVROV U SKOPLJE LETIO "ZAOBILAZNIM PUTEM" ZATO ŠTO JE MARIJA ZAHAROVA BILA U AVIONU: Njoj su Bugari...

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov boravi u Sjevernoj Makedoniji na sastanku OSCE-a, a njegova ruta kretanja avionom izazvala je brojne rasprave među zvaničnicima nekoliko zemalja.

  • Evropa

  • 30. Nov. 2023  30. Nov. 2023

  • 0

Ovo je bio prvi put da ruski zvaničnik, od početka agresije na Ukrajinu, slijeće u prostor jedne od NATO zemalja, a na relaciji iz Moskve Ministarstvo vanjskih poslova Rusije uputilo je zahtjev za dozvolu preleta nekoliko zemalja.

Između ostalog, Lavrov je trebao preletjeti prostor Bugarske kako bi ušao u Sjevernu Makedoniju, međutim, na kraju je prvi čovjek ruske diplomatije u Skoplje stigao preko Turske i Grčke, a sam let je trajao pet sati, prenosi Klix.

Prema informacijama ruske agencije TASS, razlog zašto Lavrov nije prošao kroz bugarski zračni prostor je taj što je u avionu bila prisutna glasnogovornica ruskog ministarstva Marija Zaharova koja se nalazi na listi sankcija EU.

"Dozvola za učešće na sastanku zemalja OSCE-a data je ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu. Dozvola se ne odnosi na članove njegove delegacije koji su ujedno i sankcionisani", navodi se u obrazloženju bugarskog ministarstva.

Tim povodom oglasila se i Marija Zaharova koja je naglasila kako je odluka Sofije da zabrani prelet glupost.

"To nije samo glupost, već opasna glupost nekog intriganta u strukturama vlasti Bugarske. Činjenica je da su pravila zračnog saobraćaja regulisana Konvencijom iz Chicaga o međunarodnom zrakoplovstvu iz 1944. godine. Prema njoj, teritorija jedne zemlje uključuje kopneni teritorij i teritorijalne vode koje su u njihovoj blizini. Zračni prostor nije uključen u koncept teritorije. S tim u vezi, djelovanje sankcija EU ne može se proširiti na prelet bez slijetanja aviona osobe kojoj je zabranjen ulazak na teritoriju određen zemlje", kaže Zaharova.

Prema njenim riječima, državni organi su prvi put u historiji zabranili prolaz kroz zračni prostor ne avionu, već osobi koja se nalazi u avionu.

"Da li su bugarski zvaničnici razmišljali o tome da stvaraju opasan globalni presedan? Ko daje za pravo nepismenim zvaničnicima u Sofiji da sramote bugarski narod? Inače, mi smo već u Skoplju", poručila je Zaharova. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...