BIZNISMEN ILI OPSJENAR: Kabirijev Aluminij u prvih 10 mjeseci ove godine nije ni među prvih 10 izvoznika!

Na tragu informacija do kojih je došla "Slobodna Bosna", stvari ne stoje baš tako. Zbog toga smo se obratili Upravi za indirektno oporezivanje BiH (UIO) sa namjerom da provjerimo kako zaista izgleda lista najvećih izvoznika iz naše zemlje.

  • Ekonomija

  • 30. Nov. 2023  

  • 3

"Tajna uspjeha Aluminij je veliko iskustvo i stručnost koju su naši zaposlenici sticali decenijama, a koja je pažljivo dokumentovana i čuvana. Generacije porodica predano rade u Aluminiju stvarajući njegovu baštinu, vrijednosti i znanje. Zahvaljujući njihovom predanom radu i podršci vlasti, posebno Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Aluminiju je vraćena stabilnost i ponovno je postao najveći uvoznik i izvoznik BiH."

Ovako je krajem augusta ove godine za portal Nacional.live govorio Amir Gross Kabiri, izraelski biznismen i zakupnik pogona mostarskog Aluminija, koji je u posljednje dvije godine, uz svesrdnu pomoć dijela medija, postao prava zvijezda njihovih rubrika "biznis" i "ekonomija" uz uvijek prateći naslov koji obično glasi - "vlasnik najvećeg bh. izvoznika".

Međutim, da li stvari stoje baš tako?

Na tragu informacija do kojih je došla "Slobodna Bosna", stvari ne stoje baš tako. Zbog toga smo se obratili Upravi za indirektno oporezivanje BiH (UIO) sa namjerom da provjerimo kako zaista izgleda lista najvećih izvoznika iz naše zemlje.

Zanimljivo, kompanije kojom upravlja ovaj izraelski biznismen nema ni među prvih 10 izvoznika iz Bosne i Hercegovine u periodu od 1. januara do 31. oktobra 2023. godine.

Na prvom mjestu je zenički ArcelorMittal, a potom slijede lukavački Sisecam Soda, trebinjski Mješoviti holding "Elektroprivreda Republike Srpske", EFT - Rudnik i Termoelektrana iz Stanara, širokobriješki FEAL, brčanski BIMAL, maglajski Natron-Hayat, bilećki Energy Financing Team, Violeta iz Gruda te na kraju SHP Celex iz Banja Luke.

alt

Prema izvještajima za prošlu godinu, Kabirijev Aluminij bio je prvoplasirani sa vrijednošću izvoza od 900.217.608 KM., no ove godine su ga pretekle kompanije čiji izvoz je u protekloj godini bio daleko manji poput Violete iz Gruda čija vrijednost izvoza je prošle godine iznosila 111.186.034 KM ili SHP CELEX iz Banja Luke sa prošlogodišnjim izvozom 52.439.155 KM.

Nažalost, nismo do sada uspjeli dobiti podatke od vrijednosti izvoza u prvih 10 mjeseci 2023. godine svake od navedenih Top 10 kompanija, što ćemo nastojati pribaviti u narednom periodu.

(S. B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...