DODIK DOBIO JOŠ JEDAN UKOR OD AMERIČKE AMBASADE: Njegovo djelovanje imat će posljedice za sve građane BiH

Također, naglašeno je kako je Dodikovo destabilizirajuće djelovanje takvo da će imati posljedice ne samo za njega već i za sve građane BiH.

  • Vijesti

  • 01. Dec. 2023  

  • 7

Američka ambasada u BiH reagovalo je povodom izjava Milorada Dodika te su još jednom ponovili kako su njegove prijetnje opasne.

Također, naglašeno je kako je Dodikovo destabilizirajuće djelovanje takvo da će imati posljedice ne samo za njega već i za sve građane BiH.

"Njegova retorika i postupci dovode u opasnost evropsku perspektivu BiH, njenu demokratiju i ekonomiju. Ustav BiH je kristalno jasan - entitet nema ustavna ovlaštenja da se otcijepi od BiH. Sjedinjene Američke Države su bile jednako jasne da je BiH suverena, jedinstvena država, a mi ostajemo privrženi njenom teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru", naveli su.

Također, naglašeno je kako će nastaviti pozivati na odgovornost one koji pokušavaju potkopati BiH i njene institucije.

"Stavovi Sjedinjenih Američkih Država o državnosti BiH, kao i konceptu konstitutivnih naroda i Ostalih su poznati, ali šovinistički stavovi i izjave gospodina Dodika o njegovim sugrađanima zaslužuju reakciju. BiH je multietnička zemlja u kojoj žive tri konstitutivna naroda, Bošnjaci, Hrvati i Srbi - i ostali. Svi su Evropljani. Svi su Bosanci i Hercegovci. Svi su državljani Bosne i Hercegovine. Sjedinjene Američke Države su pro-BiH jer podržavaju narod Bosne i Hercegovine - sve njih", zaključili su iz Ambasade.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...