BLINKEN PORUČUJE DA ĆE LIDERI BLISKOG ISTOKA MORATI DONIJE TEŠKE ODLUKE: “Palestinci moraju dobiti državu”

Napomenuo je da su osim razgovora o trenutnom ratu, SAD također fokusirane na planove za “dan poslije” i da je o tome razgovarao sa arapskim kolegama u Dubaiju.

  • Svijet

  • 01. Dec. 2023  

  • 0

Američki sekretar Antony Blinken je rekao da će lideri Bliskog istoka morati donijeti 'teške odluke' u vezi s poslijeratnom Gazom, ali one moraju rezultirati palestinskom državom.

Napomenuo je da su osim razgovora o trenutnom ratu, SAD također fokusirane na planove za “dan poslije” i da je o tome razgovarao sa arapskim kolegama u Dubaiju.

“Koje je naše mišljenje o dešavanjima u Gazi? Kako se njome upravlja? Kako obezbjediti sigurnost? Kako da počnemo sa obnovom? I ključno, kako da krenemo ka pravednom i trajnom miru? Za nas, to mora rezultirati državom za Palestince,” kazao Blinken, prenosi Times of Israel.

“Mnogo toga zahtjeva naporan rad, teške odluke, obaveze koje će razne zemlje morati da preuzmu“, dodao je, očigledno misleći na očekivanja SAD-a da će arapski saveznici morati da pomognu u privremeno upravljanju bezbjednošću Gaze dok Palestinske vlasti ne budu spremne da preuzme taj zadatak.

“Iz dugogodišnjeg iskustva znamo da ništa od toga neće biti lako, ali mislim da je to sada važnije nego ikada prije“, zaključio je Blinken.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...