"ANĐELI IMAJU IME I PREZIME"/ ČOVIĆ JE BLIZU AMERIČKOG CRVENOG KARTONA: HDZ-ovi ministri u Vladi FBiH od 2021. BH-Gasu ne žele izdati urbanističku saglasnost za Južnu plinsku interkonekciju

Čović to radi preko svojih ministara u Vladi FBiH, prvo preko ministra u prošlom sazivu Vlade FBiH Josipa Martića, pa onda i preko aktuelnog ministra Željka Nedića. Ovo Ministarstvo HDZ drži evo već devet godina u kontinuitetu, a držat će još najmanje tri-četiri.

  • Politika

  • 25. Jan. 2024  29. Jan. 2024

  • 3

Piše: Darko OMERAGIĆ

Dragan Čović je u ozbiljnim problemima. Amerikanci su mu prije desetak dana dali žuti, a od crvenog kartona samo ga malo dijeli. Na području FBiH koje kontroliše HDZ zabrinuti su da bi predsjednik HDZ-a i Hrvatskog narodnog sabora nastavi li insistirati na tome da projekat izgradnje Južne interkonekcije radi nova firma iz Mostara uskoro mogao doći na američku crnu listu.

A Čovićeve opstrukcije ovog važnog projekta za cijelu FBiH, ali i za Amerikance traju već tri godine koliko dugo Federalno ministarstvo prostornog uređenja kompaniji BH- Gas ne želi izdati urbanističku saglasnost za izgradnju Južne interkonekcije. Čović to radi preko svojih ministara u Vladi FBiH, prvo preko ministra u prošlom sazivu Vlade FBiH Josipa Martića, pa onda i preko aktuelnog ministra Željka Nedića. Ovo Ministarstvo HDZ drži evo već devet godina u kontinuitetu, a držat će još najmanje tri-četiri.

alt

No, da je kap prelila čašu prvo je pokazalo za neupućene iznenađujuće oštro pismo američkog državnog sekretara Antonyija Blinkena u kojem je od šefova diplomatija Hrvatske i BiH Gordana Grlića Radmana i Elmedina Konakovića tražio da izvrše pritisak na Čovića „kako bi prestao s opstrukcijama plinskog povezivanja BiH i Hrvatske. U tom pismo Blinken je jasno i nedvosmisleno Čovićevo insistiranje da se izgradnjom Južne interkonekcije bavi nova firma nazvao nepotrebnim dupliranjem i ekonomski neodrživim činom koji ugrožava cijeli projekat. A Amerikancima je bitno da se Bosna i Hercegovina čim prije odmakne od ruskog gasa od kojeg ovisimo od kada se ovaj energent uvozi u BiH.

BLINKENOVO UPOZORENJE

Blinken je, također, pozvao Dom naroda Parlamenta FBiH da usvoji zakon o Južnoj plinskoj interkonekciji i da posao plinskog operatera isključivo obavlja kompanija BH- Gas sa sjedištem u Sarajevu.

Nakon što je saznao za Blinkenovo pismo Čović nije promijenio mišljenje. Bar ne do sada. Lider HDZ je na konferenciji za novinare kazao „da ne bi želio da neko zbog političke krize sutra u Sarajevu zatvori gas Posušju“. I to mu je bio „argument“ za sve dosadašnje opstrukcije u izgradnji Južne plinske interkonekcije. Međutim, rat u Ukrajini koji traje već dvije godine i veliki zaokret na geopolitičkoj sceni Evrope, ali i u dijelu svijeta više ne ostavljaju prostor da se ovakvi projekti koče, pogotovo da ih se koči zbog uskostranačkih interesa. Za izgradnju Južne plinske interkonekcije i kada se svi papiri pribave trebaće godine i zato se Čović Amerikancima popeo na glavu.

U intervjuu koji je danas dao Bloombergu američki ambasador u BiH Michael Murphy je još jednom ponovio jasan američki stav o Čovićevim opstrukcijama projekta rekavši da je Južna interkonekcija energetski i geopolitički projekat od važnosti za BiH, te dodao da "prečesto u BiH političari stavljaju osobne uske finansijske i političke interese iznad interesa onih za koje tvrde da ih predstavljaju". Osim o dobrobiti koju bi FBiH donio ovaj projekat ambasador Murphy je u tom intervjuu Čovićev stav o novoj firmi koji lider HDZ-a učvrstio prije tri godine nazvao „željom za ostvarivanje lične političke koristi“, te ga ocijenio "neodrživim i ekonomski neisplativim". Ali ono što je posebno zabrinulo vrh HDZ-a su moguće sankcije koje bi Amerikanci mogli uvesti lično Draganu Čoviću. O njima Murphy kaže:

"Neću ići ispred bilo kakvih odluka koje bismo mogli donijeti u budućnosti, osim da ću reći da imamo alate i da smo ih spremni koristiti."

Pametnom dovoljno.

VELIKE OPSTRUKCIJE

Bivši direktor BH-Gasa Almir Bečarević za „Slobodnu Bosnu“ je prokomentarisao ambasadorov intervju i Čovićeve opstrukcije ovog važnog projekta:

"Kao prvo, sve što smo razgovarali proteklih mjeseci i sve što je ‘Slobodna Bosna’ objavila pokazalo se tačnim. Sve ono što je od naše javnosti pokušano biti sakriveno demaskirali smo zajedno uz još poneki nezavisni portal, ali suština je da je Južna interkonekcija projekat sigurnosti snabdjevanja i diverzifikacija izvora snabdijevanja i da taj projekat opstruira samo jedna politička opcija, i to je HDZ sa Draganom Čovićem. To je sada jasno i nedvosmisleno potvrđeno od američkog ambasadora i sretan sam što smo zajedno usmjerili priču u pravcu da "anđeli" imaju svoje ime i prezime.

Sve što je američka administracija ili putem državnog sekretara ili putem ambasadora izrekla u posljednjim sedmicama potvrda je onoga što su vaši čitaoci mogli saznati i sa vašeg portala, a to je da je Južna interkonekcija pod strašnom opstrukcijom i zahtjevom koji ne može proći ni u kojem slučaju. Promjena operatora sistema BH-Gasa ne može se desiti niti će se desiti i stoga ne mogu shvatiti zašto se ne ukinu opstrukcije u realizaciji projekta”, rekao nam je Bečarević.

alt

Naš sagovornik navodi da se problem još uvijek može riješiti “mirnim putem” i to tako što će Vlada FBIH na dnevni red staviti zakon o Južnoj interkonekciji u svom izvornom obliku i za šta postoji saglasnost i podrška čitave međunarodne zajednice.

"Da li će uraditi vidjećemo u narednim danima, jer vrijeme prolazi i čitav kotač se mora ponovno pokrenuti. Na Parlamentu, oba doma, zakon bez problema može proći i time će onaj koji je vršio opstrukciju biti doveden pred zid. Ne možete izmišljati zavrtanje ventila Posušju, a gledati u Eleka kako hoće da zavrne gas Sarajevu. Transport gasa je javna usluga i ona mora biti dostupna svima i nema zavrtanja ventila na sistemu kako to neko želi ili zamišlja. BH-Gas je formiran i sa ‘rukama’ HDZ-a, BH-Gas je utrošio 5 miliona KM za prve faze ovog projekta i za sve te faze svi predstavnici HDZ-a su glasali na Vladi FBiH. Sve odluke, od kako postoji BH-Gas, na Vladi su usvajane jednoglasno i tvrditi da će sada Sarajevo ‘zatvarati’ gas Posušju je besmisleno! Još jedan detalj, BH-Gas je predao zahtjev za urbanističku saglasnost nadležnom ministarstvu još u junu 2021. godine i koja nikad nije izdata. Zašto? Pa, pogledajte ko sjedi u tom Ministarstvu, odnosno ko je ‘vlasnik’ tog Ministarstva i po čijem nalogu se ista ne izdaje" podsjeća on.

Dakle, HDZ BiH već duže vrijeme opstruiše urbanističku saglasnost, zakon o Južnoj plinskoj interkonekciji, saradnju sa Plinacrom što je dovelo do toga da BiH i dalje ovisi o ruskom gasu. I dok to traje svi, kaže Bečarević, strpljivo čekamo da ih ludost prođe ili da neko napokon upotrijebi alate i riješi ovu situaciju.

PROJEKAT SE MORA NASTAVITI

Projekat mora ići, jer je na dobrobit svih u BiH, a da bi gas došao i do Posušja i do Mostara i do Širokog Brijega i do Sarajeva mora odmah u početnoj fazi imati potrošnju gasa koje samo ima u Sarajevu, a da bi i Sarajevo imalo gas sa juga mora se napraviti reverzibilni gasovod od Zenice do Sarajeva.

alt

Ovom prilikom nije zgoreg spomenuti da je BH-Gas član Evropske mreže operatera prenosnog sistema za plin. Ovaj podatak je malo korišten u medijima, ali značajan jer pobija sulude Čovićeve teze da bi neko iz Sarajeva mogao zatvarati plin Posušju.

"Hvala na ovom pitanju, zaista. Da, BH-Gas je član ENTSOGA i to je registrovano na njihovoj platformi. Kada smo predavali zahtjev registrovali su nas kao posmatrača, jer nismo odmah mogli biti primljeni kao punopravni član. Naredni korak je punopravno članstvo, ali nama je pristup tom članstvu odobren i registrovani smo u svim dokumentima. Ujedno, radi se o najvećoj asocijaciji transportera/operatera prirodnog gasa u EU i sa slike možete vidjeti da je tu i Plinacro.

Na sve ovo i sve ono što nosi EU ima neko hrabrosti da kaže da će Sarajevo zatvarati gas Posušju. Sa moje tačke gledišta, nestvarno. Niko nikome neće zavrtati ventile, već dajte da se projekat realizuje, jer je od koristi čitavoj BiH. Biće tu još raznih iznenađenja, ali o njima drugom prilikom. Vrijeme curi nepovratno i hvatajmo voz dok još možemo", zaključuje Bečarević.

"ANĐELI IMAJU IME I PREZIME"/ ČOVIĆ JE BLIZU AMERIČKOG CRVENOG KARTONA: HDZ-ovi ministri u Vladi FBiH od 2021. BH-Gasu ne žele izdati urbanističku saglasnost za Južnu plinsku interkonekciju je izrađen/a uz podršku regionalnog projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM) i Institute for Democracy and Mediation (IDM) a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Sadržaj "ANĐELI IMAJU IME I PREZIME"/ ČOVIĆ JE BLIZU AMERIČKOG CRVENOG KARTONA: HDZ-ovi ministri u Vladi FBiH od 2021. BH-Gasu ne žele izdati urbanističku saglasnost za Južnu plinsku interkonekciju je isključiva odgovornost Slobodne Bosne i ne odražava nužno stavove Centra za promociju civilnog društva, Center for Research and Policy Making (CRPM), Institute for Democracy and Mediation i Ministarsvta vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...