JESU LI FARMACEUTI OBMANULI JAVNOST: Teksas tuži Pfizer zbog laži o efikasnosti vakcina protiv COVID-a

Državni tužilac Teksasa Ken Paxton podnio je 30. novembra 2023. godine tužbu protiv Pfizera, navodeći da je proizvođač lijekova pogrešno predstavio efikasnost svoje vakcine protiv COVIDa-19.

  • Svijet

  • 01. Dec. 2023  

  • 0

Državni tužilac Teksasa Ken Paxton podnio je 30. novembra 2023. godine tužbu protiv Pfizera, navodeći da je proizvođač lijekova pogrešno predstavio efikasnost svoje vakcine protiv COVIDa-19, prenosi Stav.ba.

Pfizer je pogrešno predstavio rezultate kliničkog ispitivanja svoje vakcine protiv COVIDa-19, tvrdi se u tužbi podnesenoj u okrugu Lubbock u Teksasu.

“Tražimo pravdu za narod Teksasa, jer su mnogi bili prisiljeni tiranskim metodama uzeti neispravan proizvod koji se reklamira lažima”, rekao je Paxton. “Činjenice su jasne. Pfizer nije rekao istinu o svojim vakcinama protiv COVIDa-19”, dodao je.

Pfizer i njegov partner BioNTech reklamirali su svoju vakcinu kao 95 posto efikasnu i to su potkrijepili rezultatima svojih ispitivanja. Nastojala su utvrditi koliko je vakcinisanih osoba dobilo COVID-19 sa simptomima nakon primitka vakcine.

Od vakcinisanih učesnika ispitivanja koji nisu imali dokaze o prethodnoj infekciji, 0,04 posto bilo je pozitivno na COVID-19. Od nevakcinisanih učesnika bez prethodne infekcije, 0,9 posto imalo je slučaj COVID-19. To je značilo da je relativni rizik smanjen za 95 posto.

Apsolutno smanjenje rizika, drugi način mjerenja, određuje se oduzimanjem rizika nakon tretmana od 0,04 posto od osnovne stope rizika od 0,9 posto, čime se postiže drugačija procjena efikasnosti.

Pfizer je, prema ovoj tužbi, pogrešno predstavio efikasnost promovirajući broj relativnog smanjenja rizika i oslanjajući se na samo dva mjeseca kliničkih ispitivanja.

“Od 17.000 primalaca placeba, samo 162 su dobilo COVID-19 tokom ovog dvomjesečnog perioda. Na osnovu tih brojki, vakcinalni status imao je zanemariv utjecaj na to da li je učesnik u ispitivanju dobio COVID-19”, navodi se. "Rizik od dobijanja COVIDa-19 bio je tako mali u prvom slučaju tokom ovog kratkog perioda da je Pfizerova vakcina samo djelimično smanjila rizik od infekcije. A apsolutno smanjenje rizika za primatelja vakcine pokazalo je da je vakcina bila efikasna samo 0,85%.”

Američka Federalna uprava za hranu i lijekove (FDA) navela je u dokumentima s uputstvima da su relativne procjene rizika učinile da se smanjenje “čini velikim” i da se ”tretmani gledaju povoljnije nego kada se iste informacije prezentiraju koristeći format apsolutnog rizika”.

Agencija kaže da bi proizvođači lijekova trebali prikazati apsolutne rizike pored relativnih rizika.

Pfizer je također obmanuo javnost isključivanjem slučajeva COVIDa-19 kod vakcinisanih ako su se desili prije nego što je proteklo sedam dana nakon druge doze, kaže Paxton.

Pfizer je, tvrdi se, bio svjestan nedostatka dokaza da njegova vakcina štiti od prenošenja, ali je u više navrata davao izjave i objavljivao reklame navodeći je kao način da zaštiti ljude i njihove najmilije, navodi se u tužbi. FDA je, naprimjer, više puta tvrdila da nema dovoljno dokaza da se kaže da vakcina štiti od prenošenja.

Federalni zakoni, kao što je Zakon o hrani, lijekovima i kozmetici, zabranjuju pogrešno brendiranje proizvoda koje regulira FDA. Do pogrešnog brendiranja dolazi ako je oglašavanje ili označavanje proizvoda obmanjujuće. Teksaški zakon zabranjuje obmanjujuće trgovačke prakse.

U mnogim svojim izjavama, kompanija nije objasnila razliku između apsolutnog i relativnog smanjenja rizika.

I izvršni direktor Pfizera, dr. Albert Bourla, također je davao pogrešne izjave, kako se navodi u tužbi, kao što je tvrdnja – nakon što su objavljeni rezultati ispitivanja – da će vakcina “pomoći da se okonča” pandemija. On je u februaru 2021. godine tvrdio da je zaštita od vakcina bila “snažna” nakon šest mjeseci, uprkos tome što podaci o ispitivanju još nisu bili prikupljani šest mjeseci.

“Pfizerove pogrešne izjave stvorile su lažan utisak da 95 posto primalaca vakcine nikada neće dobiti COVID-19”, stoji u tužbi.

Kasnije 2021. godine različiti podaci pokazali su da je zaštita cjepiva počela slabiti u roku od nekoliko mjeseci, što je dovelo do uvođenje pojačivača i, konačno, do novih formula u sastavu vakcine.

Zvaničnici FDA i američkog Ministarstva pravde nisu se oglasili na zahtjeve za komentarom tužbe.

Tužba proizlazi iz istrage koju je Paxton bio najavio u maju 2023. godine o tome da su proizvođači vakcine protiv COVIDa-19 – Pfizer, Moderna i Johnson & Johnson – obmanuli javnost o svojim proizvodima, uključujući moguće manipuliranje podacima o ispitivanju.

“Ova pandemija bila je duboko izazovno vrijeme za Amerikance”, rekao je tada. “Ako je bilo koja kompanija nezakonito iskoristila potrošače tokom ovog perioda ili ugrozila sigurnost ljudi kako bi povećala svoj profit, snosit će odgovornost.”

Tužba tereti Pfizer da radi i na cenzuri osoba koje su doveli u pitanje narativ kompanije o vakcini, uključujući novinara Alexa Berensona, koji je više puta ukazivao na činjenice o smanjujućoj efikasnosti vakcine. Odnosi se, dijelom, na dr. Scotta Gottlieba, člana odbora Pfizera i bivšeg povjerenika FDA, koji je pozvao Twitter da preduzme mjere protiv Berensona.

Berensonu je zabranjen Twitter nalog, ali je vraćen na posao nakon što je tužio kompaniju. Od tada je tužio Gottlieba i druge zbog navodnih kršenja saveznog zakona.

Paxton traži od suda da onemogući Pfizeru kršenje Teksaškog zakona o obmanjujućim trgovinskim praksama, naloži kompaniji da plati više od 10 miliona dolara za kršenje tg zakona, i odredi da se novčane kazne i kazne protiv Pfizera ne mogu poništiti u slučaju bankrota.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...