"ANTIVAKCINALNI POKRET JAČA ODBOJNOST": Raste broj oboljelih od velikog kašlja, nadležni pozivaju na vakcinaciju

Epidemija velikog kašlja u Hrvatskoj se širi, a broj oboljelih je najveći u posljednjih 40 godina u susjednoj zemlji. Kao jedan od razloga vraćanja bolesti, za koju decenijama postoji vakcina je sve slabija vakcinacija djece, kojima ova bolest može biti opasna. Kakva je situacija u BiH?

  • Društvo

  • 02. Dec. 2023  02. Dec. 2023

  • 0

U Hrvatskoj je do sada registrovano više od 1400 oboljelih od velikog kašlja, najviše djece u dobi od 10 do 14 godina, ali i 45 beba.

Zbog velikog broja osoba koje dolaze na testiranje u Zagrebu je otvoren i drive in punkt za PCR testiranje na veliki kašalj i Covid.

MIRJANA LANA KOSANOVIĆ LIČINA, Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

"Ova oblast se doista brzo širi zato što je uzročnik takav da jedna zaražena osoba može zaraziti puno osjetljivih".

Više od 300 slučajeva zaraze registrovano je u susjednoj Srbiji, nakon što se broj duplirao u nekoliko dana. U RS-u su za sada potvrđena četiri slučaja.

JELA AĆIMOVIĆ, epidemiologinja u Institutu za javno zdravstvo RS

"Međutim, sigurni smo da imamo i više slučajeva zato što imamo informacije o sumnjama koje nam prijavljuju doktori, a gdje nije sprovedena dijagnostika. Najčešće zato što se radi o blagim kliničkim slikama, pa se vrate kući".

Simptomi velikog kašlja u prvoj fazi bolesti mogu zavarati jer su slični simptomima drugih respiratornih infekcija.

SLAVICA ŠKORIĆ, pedijatrica u DZ Bijeljina

"Može da prođe i mjesec i po kada dijete ima samo zakašaljavanje običnim kašljem sličan gripi, slinjenje nosa, malo lošije opšte stanje, a i ne mora biti. I onda kreće taj period zakašljavanja i zacenjivanja koji je najkritičniji".

Jedan od glavnih razloga za širenje gotovo zaboravljene bolesti za koju 60 godina postoji vakcina je upravo pad obuhvata vakcinacijom.

ANTONIJA VERHAZ, načelnica Klinike za infektivne bolesti UKC-a RS

"Obuhvat vakcinacijom kod mlade populacije opada. Tu mi nismo krivi, jednostavno, antivakcinalni pokret jača odbojnost prema vakcini i vraćanje zaraznih bolesti može da bude u vezi s tim".

Epidemiolozi pozivaju roditelje da provjere vakcinalni status djece i da ukoliko su propustili neku od doza što prije nadoknade, kako bi djeca bila maskimalno zaštićena. 

(BHRT)   

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...