STANOVNIKE LECIMA POZVALI DA BJEŽE U RAFAH: Izrael pokrenuo masovne napade na Khan Younis

Borbe između Izraela i Hamasa nastavljene su u petak nakon jednosedmičnog prekida vatre.

  • Svijet

  • 02. Dec. 2023  

  • 0

Times of Israel izvijestio je rano u subotu o "opsežnim kopnenim bitkama" oko grada Khan Younis u južnom dijelu zatvorenog područja. IDF je rekao da su neki od čelnika Hamasa bili u tom području, prenosi Hina.

 Times of Israel također je izvijestio, citirajući stanovnike Pojasa Gaze, da je izraelska vojska bacila letke u Khan Younis pozivajući stanovnike da pobjegnu u Rafah na jugu, jer je to područje opasno. Napadi IDF-a zabilježeni su i na Rafah.

Borbe između Izraela i Hamasa nastavljene su u petak nakon jednosedmičnog prekida vatre.

Izrael je rekao da je Hamas prekršio uvjete sporazuma ispaljivanjem raketa prema njegovom teritoriju. Sirene su se nastavile oglašavati u južnim izraelskim zajednicama u blizini Gaze u petak poslijepodne.

Visoki član pokreta Hamas, Halil al-Haja, optužio je u petak Izrael za odbijanje nekoliko "inicijativa i prijedloga" za produženje pauze u borbama u Gazi u intervjuu za televizijsku kuću Al Jazeera.

Al-Haja je tvrdio da su pregovori prekinuti iz niza razloga, uključujući i zato što je Izrael odbio primiti tijela "nekoliko" talaca za koje je Hamas rekao da su ubijeni u izraelskoj vojnoj kampanji u Gazi.

Izrael i Hamas prvotno su pristali na četverodnevno primirje, koje je započelo 24. novembra. Stanka je potom produžena do petka ujutro.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...