KOŠARAC SE U PISMU AMERIČKOM AMBASADORU NALUPAO RAZNIH GLUPOSTI: "Bosanci i Hercegovci ne postoje, američke serije gledajte kod kuće, idite u Vašu zemlju pa tamo provodite Marfijeve zakone..."

"Do sada je trebalo da shvatite da u Republici Srpskoj nikada neće vladati Marfijevi zakoni. Američke serije gledajte kod kuće, gospodine Marfi, a Republiku Srpsku i njenog demokratski izabranog predsjednika ostavite na miru", piše državni ministar.

  • Politika

  • 02. Dec. 2023  02. Dec. 2023

  • 29

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac uputio je otvoreno pismo ambasadoru SAD-a u BiH Michaelu Murphiyju, povodom njegovih posljednjih javnih istupa, te mu poručio da se vrati u svoju zemlju i tamo sprovodi svoje zakone.

Otvoreno pismo prepuno gluposti prenosimo u cijelosti.

"Gospodine Murphy,

Obraćam Vam se sa “gospodine”, a ne “vaša ekselencijo”, ne zbog nepoznavanja diplomatskog protokola, već zbog činjenice da ste grubim i ponovljenim kršenjima Bečke konvencije izgubili tu privilegiju. “Gospodine” sam, ipak, ostavio, zadržavajući elementarnu pristojnost svojstvenu srpskom narodu kojem pripadam.

Nigd‌je u svijetu ne postoji zemlja u kojoj jedan strani diplomata može javno i bez posljedica da prijeti ili da vrijeđa izabranog predstavnika njenog naroda. No, BiH i Vi ste izuzetak koji potvrđuju ovo pravilo.

Vaše otvorene, bahate i drske prijetnje srpskom narodu, Republici Srpskoj i njenim institucijama, sročene u posljednjoj objavi na društvenim mrežama Ambasade kojom još rukovodite, dokazuju nam da nemate dobre namjere prema srpskom narodu, da ne poštujete njegovu izbornu volju i da ste ušli u lični obračun sa predsjednikom Miloradom Dodikom. Pri tome, Vaše tvrdnje nemaju apsolutno nikakvo utemeljenje u međunarodnom pravu, krše Bečku konvenciju i na direktan način nanose štetu potpuno narušenom suverenitetu BiH. Јavno promovišete da je ova zemlja kolonija.

Vi, gospodine Marfi, djelujući kao međunarodni protektor i inkvizitor, nanosite ogromnu štetu BiH. D‌jelujući s pozicija gole sile i kršeći sva diplomatska pravila, Vi ste, gospodine Marfi, američka sramota i postajete ogroman problem i prepreka perspektivi i budućnosti BiH.

Sve Vaše prijetnje zapravo govore o Vama i neka su Vam na obraz i čast, ako to uopšte imate. Republika Srpska se, budite uvjereni, nije i neće uplašiti. Naša privreda je stabilna, hvala na pitanju. Budžet Republike Srpske je usaglašen i izvršava sve obaveze i razvojne planove.

Naša demokratija nije upitna i ugrožavate je samo Vi i Vaši izvršioci kada namećete kolonijalne upravnike u vidu nelegalnih i nelegitimnih visokih predstavnika, kada vršite pritisak na neustavno pravosuđe da sudi demokratski izabranom predsjedniku i kada štitite strane sudije u Ustavnom sudu BiH.

Do sada je trebalo da shvatite da u Republici Srpskoj nikada neće vladati Marfijevi zakoni. Američke serije gledajte kod kuće, gospodine Marfi, a Republiku Srpsku i njenog demokratski izabranog predsjednika ostavite na miru!

Samo u Marfijevim zakonima piše da jedan konstitutivni narod, sa svojom slavnom istorijom, vjerom, jezikom i kulturom, dakle srpski narod, nema pravo na samoopredjeljenje u vezi sa svojim statusom i statusom zemlje u kojoj živi i koju konstituiše. U Ustavu BiH i međunarodnim dokumentima koji se navode u preambuli Ustava, piše drugačije. Zato savjetujem da Ustav BiH pročitate u cjelosti, a ne da iz istog vadite samo ono što Vam odgovara. Ne bi Vam škodilo ni da poslušate šta je o ovakvoj BiH rekao pokojni bard diplomatije Vaše zemlje, gospodin Henri Kisindžer.

Uostalom, ne treba valjda da Vas učim o tome da je pravo naroda na samoopredjeljenje kardinalno načelo u savremenom međunarodnom pravu i kao takvo proklamovano je i u Atlanskoj povelji koju su 1941. godine proglasili predsjednik SAD Frenklin Ruzvelt i britanski premijer Vinston Čerčil i koje je ugrađeno u samu povelju Ujedinjenih nacija.

Takođe, skrenem pažnju da ne postoje, niti su ikada postojali Bosanci i Hercegovci. Sama kovanica je neprirodna, vještačka i rogobatno zvuči i na engleskom i na srpskom jeziku i ma koliko se trudili, nećete uspjeti da je stvorite.

Kad je riječ o evropskoj perspektivi BiH, posljednji put kada sam provjerio - država koju predstavljate, gospodine Marfi, nije dio Evropske unije. Naša evropska perspektiva, srećom, ne zavisi od Vaše procjene. U suprotnom, bilo bi upitno da li je uopšte i želimo.

No, jasno mi je da se niste slučajno oglasili uoči briselskog sastanka predstavnika vlasti na svim nivoima u BiH sa zvaničnicima EU. Vi biste da poništite bilo kakvu mogućnost dogovora u Briselu o evropskoj budućnosti BiH i takvu poruku šaljete onim učesnicima u tim razgovorima koje direktno ili indirektno kontrolišete. To je Vaša uloga i to je Vaša misija, koja će, nadam se, još kratko trajati.

I nećete uspjeti, u to sam siguran. Naprotiv, vjerujem da ćete otići u nimalo zasluženu diplomatsku penziju, pa tamo, u Vašoj zemlji, zagovarajte i provodite, ako možete, te Vaše Marfijeve zakone. Želim Vam da barem u tome uspijete, kada Vam je, sasvim jasno, diplomatska karijera u BiH potpuni promašaj!"

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 29

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...