BARONESA ARMINKA HELIĆ: "Nekritičkom podrškom Izraelu ugrožavamo svoju sigurnost"

Budući da smo nekritički prijatelj, pomogli smo da se otvore vrata strašnoj ljudskoj patnji, sa dugoročnim implikacijama na mir u regionu i širom svijeta. To je neuspjeh naše obaveze kao prijatelja Izraela. To je neuspjeh naše odgovornosti da poštujemo međunarodno pravo.

  • Mini market

  • 02. Dec. 2023  

  • 0

Pomogli smo da se otvore vrata strašnim patnjama u Gazi tako što smo bili nekritički prijatelj Izraela

Britanska sigurnost i prosperitet zasnovani su na otvorenom međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima – svijetu u kojem možemo trgovati s povjerenjem, gdje se upravlja konkurencijom i sukobima, i možemo sarađivati ​​u pronalaženju rješenja za globalne izazove kao što su klimatske promjene, AI i međunarodni terorizam.

Ali dopuštajući pojavu dvostrukih standarda koji potkopavaju ili odstupaju od međunarodnog prava, svojim riječima i djelima potkopavamo poredak zasnovan na pravilima koji je temelj naše ekonomije i naše sigurnosti.

Piše: Baronesa Arminka Helić za Politički.ba.

Izazovi s kojima se suočavamo bilo bi lakše riješiti u svijetu u kojem se međunarodno pravo široko poštuje. Ipak, u protekle tri godine, nastojali smo – povremeno otvoreno – da izbjegnemo poštovanje naših međunarodnih sporazuma i obaveza. Godine 2020. Brandon Lewis, tadašnji državni sekretar za Sjevernu Irsku, rekao je da zakon o unutrašnjem tržištu "krši međunarodno pravo". Prošle godine je Ustavni komitet Doma lordova izjavio da bi prijedlog zakona o protokolu Sjeverne Irske "očigledno prekršio međunarodne obaveze Ujedinjenog Kraljevstva". Ove godine, UNHCR je upozorio da je Zakon o ilegalnoj migraciji u suprotnosti sa tri odvojene međunarodne konvencije, koje su prošle britanske vlade pomogle u pisanju.

Ovo nosi direktan rizik za Britaniju. Imamo male šanse da ubijedimo druge države da slijede međunarodno pravo – ili da poštuju sporazume o kojima smo pregovarali s njima za našu vlastitu korist – kada pokažemo da smo spremni da zanemarimo svoje obaveze. Ljudska prava i međunarodno pravo su osnovni gradivni blokovi stabilnih i prosperitetnih društava. Znamo da kršenja ljudskih prava i nasilna represija mogu sadržavati sukob samo toliko dugo prije nego što on pukne – i da mogu dovesti do radikalizacije. Znamo, također, da ratovi koji uključuju ratne zločine i kršenja međunarodnog humanitarnog prava traju duže i da ih je teže riješiti.

Ovo bi trebalo da bude značajna briga kada je u pitanju naš odgovor na rat u Gazi. Dana 7. oktobra, Hamas je počinio odvratan teroristički čin. Nema opravdanja za ubistva civila, uzimanje talaca, seksualno nasilje i sakaćenje civila. To su neprihvatljivi zločini. Izrael ima pravo da se brani. Ali takođe ima odgovornost da to učini u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom. To je ono što razlikuje demokratske države od akcija terorističkih grupa poput Hamasa.

Do trajne sigurnosti za Izraelce i Palestince može doći samo mirom – rješenjem dvije države. Nesputana vojna akcija i neobavezno poštovanje međunarodnog prava guraju mir dalje u nepoznato. Humanitarna katastrofa u Gazi dovela je do smrti hiljada civila – dvije trećine od njih su žene i djeca – i ostavila dva miliona Palestinaca bez domova, hrane, vode ili osnovnih životnih potrepština. Bolesni i ranjeni umiru u bolnicama jer nema struje za rad sa ključnom opremom za održavanje života. Ništa od ovoga ne čini Izrael ili Ujedinjeno Kraljevstvo sigurnijim.

Izrael je prijatelj i saveznik, ali zajedno su i vlada i opozicija trebali biti mnogo glasniji o potrebi poštivanja međunarodnog prava i ratnih pravila. U Afganistanu i Iraku smo polako i bolno učili o opasnosti žrtvovanja naših vrijednosti radi kratkoročne svrsishodnosti. Naša podrška sigurnosti Izraela treba da bude svesrdna – ali ne za bilo kakvu akciju u potrazi za tom sigurnošću, a ne za zanemarivanje života civila.

Budući da smo nekritički prijatelj, pomogli smo da se otvore vrata strašnoj ljudskoj patnji, sa dugoročnim implikacijama na mir u regionu i širom svijeta. To je neuspjeh naše obaveze kao prijatelja Izraela. To je neuspjeh naše odgovornosti da poštujemo međunarodno pravo.

Naša dužnost je da čuvamo britansku sigurnost.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...